-
El
-
VVS
De kommende varmeplaner vil gøre både forbrugere og installatører klogere på, hvilke områder i landets kommuner der i fremtiden skal forsynes med enten fjernvarme eller varmepumper. Senest ved årets udgang skal borgerne have besked om planerne for deres nærområde.
Senest ved årsskiftet skal kommunerne have sendt breve ud til borgerne om forventninger til fjernvarmeudrulningen i deres nærområde.
Det er ikke kun nyttigt for husejerne. Det kan også være en kilde til brugbar viden for installatørerne, som på den måde kan blive klogere på markedssituationen i de enkelte kommuners dækningsområder de kommende år.
Det sker på plandata.dk, hvor kommunerne skal lægge deres varmeplaner ind, i takt med at de bliver klar.
- Det er oplagt at tage et nærmere kig på planerne for det dækningsområde, man betjener kunder i. Kommer der fjernvarme i løbet af de kommende år? Hvis der ikke er planer om det i den nærmeste fremtid, så kunne det være en idé at tilbyde en varmepumpe-løsning, når man alligevel taler med kunden, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Det står naturligvis kunden frit for, om man vil fortsætte med sit olie- eller gasfyr, men varmeplanerne vil give et godt udgangspunkt for en kvalificeret snak med kunden, forklarer underdirektøren.
Klar besked ved årsskiftet
Varmeplanerne blev lanceret i regeringens udspil ”Danmark kan mere II” i foråret. Senest i 2028 skulle fjernvarmen være udrullet, hvor det gav mening, lød det fra regeringen. Og allerede ved udgangen af i år skulle borgerne have klar besked på, om de kunne forvente fjernvarme i deres eget område.
Læs også: Vigtigt rygstød til den grønne omstilling
- Det er de udmeldinger, der nu bliver konkrete i takt med, at brevene bliver sendt ud til borgerne. Det vigtige er, at alle nu får præcis besked om, hvad der bliver den fremtidige opvarmningsform i det område, hvor de bor. For en del borgere vil brevet indeholde besked om, at der planlægges fjernvarme, men at den først kommer om nogle år. For de borgere er det relevant at regne på, om det bedre kan betale sig at etablere for eksempel en varmepumpeløsning, siger Simon O. Rasmussen.
Brevet til borgerne skal indeholde følgende:
- Om der kommer fjernvarme og hvornår.
- Hvordan man bliver tilkoblet til fjernvarme, og hvornår man skal beslutte sig.
- Mulighed for rådgivning om en midlertidig løsning, hvis fjernvarmen ikke kan udrulles hurtigt.
- Hvis der ikke er planer om fjernvarme, vil brevet vise andre grønne muligheder, fx en
varmepumpe. - Information om støttemuligheder og yderligere rådgivning.