-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
I de kommende måneder skal mange af branchens virksomheder forhandle løn med medarbejderne. TEKNIQ Arbejdsgiverne råder medlemmerne til grundig forberedelse og minder om, at den gode lønforhandling ikke kun handler om kroner og ører.
I den perfekte verden har både arbejdsgiver og medarbejder en god følelse i maven efter en lønforhandling. Hvis det skal lykkes, er det vigtigt, at begge parter ser lønforhandlingen i et større perspektiv end blot de rene tal nederst på lønsedlen.
Sådan lyder det fra Anders Fugmann, der er overenskomstchef i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Det er vigtigt, at man tør tænke ud af boksen og se på, hvad der kan forhandles om - udover lønnen. Det kan være mere fleksibilitet i arbejdstidstilrettelæggelsen til gavn for såvel virksomhed som medarbejder, mere efteruddannelse eller eventuelt et produktivitetsfremmende lønsystem. Sat på spidsen er det kun fantasien, der sætter grænser, siger Anders Fugmann, som giver flere gode råd om lønforhandling på et webinar for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer onsdag den 31. januar.
Vigtig forberedelse
Han anbefaler også altid, at virksomhederne forbereder sig meget grundigt, inden lønsamtalen med den enkelte medarbejder går i gang: Det er for eksempel vigtigt at:
1. Orientere sig om overenskomstens krav i forhold til løn.
2. Lægge en god plan for processen - herunder timing, forløbet og mål for lønforhandlingerne.
3. Tænke over hvilke alternativer der kan tilbydes i stedet for lønstigninger.
Som medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne har man adgang til NetStat, hvor man kan se detaljeret lønstatistik, som er baseret på virksomhedernes indberetning til DA Statistik. Der er blandt andet mulighed for at søge på lønmodtagergruppe, branche, region, arbejdsfunktion og uddannelse. Værktøjet skaber et godt grundlag i forhold til lønforhandlingerne.