-
El
-
VVS
Ansøgningerne til videreuddannelse i installationsbranchen og metalindustrien ligger for lavt til at matche efterspørgslen, viser nye tal fra kvote 2. Det er bekymrende i en tid, hvor virksomhederne og samfundet har brug for netop den arbejdskraft, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Der er en svag fremgang i ansøgertallet til de tekniske videreuddannelser inden for installationsbranchen og metalindustrien, viser nye tal fra kvote 2, hvor ansøgningsfristen udløb 15. marts.
Problemet er bare, at ansøgertallet ikke står mål med den store efterspørgsel, der er blandt virksomhederne på netop den type kvalificeret arbejdskraft.
- Medarbejdere med tekniske kompetencer fra erhvervsakademierne står i høj kurs hos vores medlemsvirksomheder i industrien og installationsbranchen. De har et stort behov for dygtige medarbejdere med tekniske kompetencer til arbejdet med hele den grønne omstilling, omstillingen til bæredygtig produktion og den generelle håndtering af den teknologiske og digitale udvikling i det danske samfund. Derfor skal vi have endnu mere fokus på at tiltrække gode og motiverede studerende til erhvervsakademiuddannelserne, siger Jørgen Prosper Sørensen, uddannelsespolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Velkendt billede
Zoomer man ind på de fire videreuddannelser på erhvervsakademierne ser det ellers godt nok ud. Kun elinstallatør går tilbage med et fald på 13 procent i forhold til sidste år. De øvrige tre uddannelser til vvs-installatør, automationsteknolog og produktionsteknolog stiger, men det sker fra et lavt niveau, der ikke kan måle sig med behovet hos virksomhederne.
- De beskedne ansøgningstal er desværre ikke overraskende. Det er en tendens, vi har set i flere år. Men udviklingen er stadig stærkt bekymrende. Faldet skyldes formentlig, at antallet af faglærte i samfundet desværre falder, den aktuelle højkonjunktur og høje beskæftigelse i blandt andet industri- og installationsbranchen, siger Jørgen Prosper Sørensen.
Som faglært søger man optagelse på erhvervsakademierne gennem kvote 2-systemet, men der kommer også et efteroptag efter sommerferien.
- Man kan derfor håbe, at flere vil ind på de korte tekniske uddannelser til den tid, men omvendt er det typisk ikke sådan, at det ændrer fuldstændig på billedet, siger Jørgen Prosper Sørensen.