-
El
-
VVS
Installatørerne kommer til at forholde sig til en ny autorisation til asbest-arbejde som følge af en politisk beslutning. TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op, men efterlyser en smidig ordning, der ikke unødigt belaster virksomhederne.
Asbest har længe været et problem i byggebranchen, hvilket blandt andet er baggrunden for at en nye autorisationsgodkendelse til at arbejde med asbest er på vej til at se dagens lys.
Et politisk flertal på Christiansborg har netop indgået en aftale, hvor der er afsat penge til arbejdet med at skrue en egentlig autorisationsordning sammen. Det skal sikre den fornødne viden til at håndtere det kræftfremkaldende stof, når for eksempel installationsvirksomhederne støder på det i løbet af arbejdsdagen.
- Vi er positive over for sådan en autorisationsordning, da ingen skal blive syge af at gå på arbejde. Det er også vores virksomheder, der kommer i klemme, når der ikke er ryddet godt nok op i forhold til asbest, siger Lone Alstrup, chefkonsulent med speciale i arbejdsmiljø i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Smidig ordning
Der er afsat to millioner kroner til at udvikle autorisationsordningen mellem 2023 og 2026. Lone Alstrup ser derfor tidligst for sig, at autorisationen kan blive en realitet til næste år.
Der er stadig en del uklarheder i forhold til, hvad autorisationsordningen præcist skal omfatte, og hvor den skal være forankret. Det vigtige er dog, at ordningen bliver så smidig som mulig, så det ikke belaster virksomhedernes hverdag mere end højst nødvendigt.
- Der bør være en bagatelgrænse ved de helt små arbejder. Der er trods alt forskel på, om man skal skære et enkelt rør over, eller man skal skifte et helt tag. Derudover er det vigtigt, at autorisationsordningen bliver integreret i virksomhedernes nuværende KLS-system (Kvalitetsledelsessystem, red.), så den ikke er en unødigt stor byrde for virksomhederne, siger Lone Alstrup.
Ifølge den politiske aftale er der enighed om at undersøge mulighederne for at sidestille reglerne for indendørs og udendørs asbestarbejde. Derudover vil der næste år være et øget tilsyn med asbestarbejde, ligesom kommunikationen og vejledningen om asbest også vil blive øget.
Den nuværende arbejdsmiljøaftale fra 2019 udløber ved udgangen af 2022, hvor Arbejdstilsynet står til at miste næsten 40 procent af sin bevilling blandt andet.
Regeringen og et bredt flertal af partier har derfor aftalt en 1-årig forlængelse af de nuværende bevillinger til arbejdsmiljøindsatsen og indsatsen mod social dumping, som vil gælde, hvis ikke partierne når at blive enige om en aftale inden årets udgang.
Partierne er derudover enige om at indføre en autorisationsordning for asbestarbejde. Hertil afsættes 2 mio. kr. i perioden 2023-2026. Udviklingen af ordningen vil ske med inddragelse af arbejdsmarkedets parter og i samarbejde med relevante myndigheder og ift. lignende ordninger, så der sikres en effektfuld og smidig ordning for de pågældende virksomheder og myndigheder.
Derudover igangsættes et øget tilsyn med asbestarbejde og en styrket kommunikations- og vejledningsindsats om asbest i 2023. Partierne er derudover enige om, at mulighederne for at sidestille reglerne og praksis omkring indvendigt og udvendigt asbestarbejde skal undersøges og herefter drøftes med arbejdsmarkedets parter.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet