-
VVS
Loddetin og loddevand, som indeholder bly, skal udskiftes med alternativer uden bly, medmindre der er tale om helt særlige opgaver, hvor blyholdige produkter er nødvendige.
TEKNIQ Arbejdsgiverne er i øjeblikket i dialog med Arbejdstilsynet om, hvordan vvs-branchen får udfaset loddetin og loddevand, som indeholder bly.
Arbejdstilsynets data viser nemlig, at nogle vvs-virksomheder fortsat søger om en såkaldt giftmeddelelse, som gør det lovligt at købe og opbevare blyholdige produkter til et enkelt projekt eller i en periode på tre år.
Dermed bliver der formentlig stadig brugt blyholdigt loddetin og loddevand til en del projekter – og det er der ingen grund til, lyder det fra Lone Alstrup, der er chefkonsulent på Arbejdsmiljøområdet i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Bly er et farligt stof, og lovgivningen er på vej til at blive strammet, så det bliver mere besværligt at købe og bruge loddetin, som indeholder bly, de kommende år. Derfor opfordrer vi branchen til at skifte blyholdige produkter ud med de fuldgode, ikke-blyholdige alternativer, som eksisterer på markedet. Der er ingen grund til at lade være, siger Lone Alstrup, der er chefkonsulent på arbejdsmiljøområdet i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Kan give påbud
Lone Alstrup understreger, at en giftmeddelelse udelukkende giver tilladelse til at besidde et produkt, der indeholder bly. Hvis man vil bruge produktet, skal man overholde følgende krav:
- Blodblymålinger til de medarbejdere, der arbejder med blyprodukterne. En sådan skal foretages hver 6. måned, og der skal etableres et program for overvågning af bly i blodet.
- Kemisk risikovurdering af arbejdsprocessen
- Udarbejdelse af skriftlig instruktion for arbejdet
- Effektivt tilsyn med arbejdets udførelse
- Krav om at medarbejderen ikke udsættes for dampe, for eksempel ved at bruge egnet åndedrætsværn
- Affald og rester skal opsamles i lukket beholder og bortskaffes efter kommunens anvisninger
Arbejdstilsynet kan derudover give et påbud om, at en virksomhed skal substituere blyholdige produkter med ikke blyholdige alternativer. Ellers skal virksomheden kunne dokumentere, at det er nødvendigt at anvende blyholdige produkter til arbejdsopgaven. Det kan eksempelvis være ved reparation af bevaringsværdige bygninger.
Dokumentationen kan være en kravspecifikation og en udmelding fra leverandøren om, at mindre farlige produkter ikke kan leveres. Hvis ikke dokumentationen er på plads, kan det resultere i bøder fra Arbejdstilsynets side.
Både Arbejdstilsynet og Miljøstyrelsen har i øjeblikket fokus på produkter, der indeholder bly og vil løbende foretage tilsyn i forhold til udfasning af produkter, der indeholder stoffet. Ligeledes arbejdes der i EU på at forbyde og udfase bly.