-
Beslagsmede
-
El
-
VVS
-
Industri
Arbejdstilsynet har nu afskaffet varsling af tilsynsbesøg. Siden 1. juli er der ikke længere blevet sendt breve ud om, at Arbejdstilsynet vil komme på tilsynsbesøg inden for en periode på 1-12 måneder. Det sker som et resultat af arbejdsmiljøaftalen 2023.
- I realiteten er det en god nyhed, at Arbejdstilsynet i fremtiden ikke varsler besøg på en virksomhed. En varsling er blot en melding om et besøg inden for de næste 12 måneder. Tilsyn vil i fremtiden blive anmeldt. Det betyder, at man reelt får en dato for et besøg – og derved kan forberede sig.
Det siger chefkonsulent Lone Alstrup fra TEKNIQ Arbejdsgiverne om Arbejdstilsynets bebudede ændring af praksis omkring varsling. De tidligere varselsbreve til virksomheder har nemlig skabt mere forvirring end sikkerhed om kommende tilsyn hos virksomhederne.
Uvished forsvinder
Afskaffelsen af varslingsbrevet sker som led i implementeringen af arbejdsmiljøaftalen: Aftale om en fremtidssikret arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping, der blev indgået den 30. marts 2023.
- Tidligere fik vi henvendelser fra medlemsvirksomheder, som var i tvivl om, hvornår og hvordan tilsynsbesøg så ville blive planlagt. Den uvished forsvinder nu. Fremover vil man blive varslet med dato for et planlagt tilsynsbesøg, siger Lone Alstrup.
Det betyder ikke, at man aldrig vil kunne opleve, at Arbejdstilsynet pludselig en dag banker på og vil ind og føre tilsyn med det fysiske eller psykiske arbejdsmiljø. Det vil oftest være i forbindelse med anmeldelser om dårligt arbejdsmiljø eller eksempelvis ved ulykker.
Flere tilsyn
- Helt overordnet er vi i TEKNIQ Arbejdsgiverne ikke tilhængere af de tilsyn, som ikke er anmeldt. Det er jo en ulige situation, hvor Arbejdstilsynets medarbejdere har forberedt sig i detaljer og bestemmer tidspunktet. Det giver en ulighed i situationen, når de pludselig står i døren og vil tale med en uforberedt ledelse, siger chefkonsulent Lone Alstrup.
I den brede politiske aftale om en fremtidssikret arbejdsmiljøindsats fra foråret 2023 slås det fast, at Arbejdstilsynets tilsyn fortsat skal målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for arbejdsmiljøproblemer. Derfor skal Arbejdstilsynet løbende arbejde med at udvikle og forbedre de risikomodeller, der anvendes til at udvælge virksomheder til tilsyn.
Arbejdstilsynet vil fremadrettet anmelde tilsyn, hvor det, fx på baggrund af branchekendskab vurderes at flytte mest muligt arbejdsmiljø. Arbejdstilsynet oplyser i den forbindelse at de i fremtiden vil anmelde flere tilsyn end i dag.