-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Vidtgående politisk tiltag skal stoppe byggepladser med fejl i arbejdsmiljøet. Blandt midlerne er intensiveret tilsyn og entreprenørstop. TEKNIQ Arbejdsgiverne advarer imod konsekvenserne for alle de virksomheder, der overholder reglerne.
Et bredt flertal på Christiansborg har lavet en aftale om et intensiveret tilsyn hos de virksomheder på byggepladser, der har mange overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Samtidig indføres et entreprenørstop – altså en lukning af hele byggepladsen, hvis en af entreprenørerne har gentagne alvorlige overtrædelser på samvittigheden.
Samtidig lægger politikerne op til højere bøder i sagerne.
- Det skal være sikkert at arbejde på en dansk arbejdsplads, og der hvor det ikke er, skal det selvfølgelig prompte rettes op. Men i TEKNIQ Arbejdsgiverne er vi bekymrede for, at man med dette nye tiltag skaber en situation, hvor én virksomheds fejl og mangler på en byggeplads kan ramme andre virksomheder ved et entreprenørstop. Det bør ikke kunne ske. Den fejlende virksomhed bør ikke kunne trække andre med i faldet, så et stop eksempelvis udløser dagbøder til andre underentreprenører, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Lovændring
Det nye tiltag kæver en lovændring. Aftalen imellem regeringen og aftalepartierne betyder, at politikerne inddrages i den endelig udformning af reglerne omkring entreprenørstop.
Et stop vil gælde en entreprenør, hvis underentreprenører har et stort antal alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. Eksempelvis:
- Nedstyrtningsfare fra mange meters højde
- Forkert håndtering af kræftfremkaldende støv
- Risiko for påkørsel på byggepladsen.
Brodne kar
- Vi skal ikke holde hånden under brodne kar. Men nogle af de nye initiativer fra politikerne risikerer at ramme de seriøse virksomheder på flere områder. Det skal vi undgå, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen.
Entreprenør og evt. underentreprenører kan undgå entreprenørstoppet, hvis de retter op på arbejdsmiljøforholdene i forløbet op til entreprenørstoppet. Forløbet med et intensiveret tilsyn frem mod et muligt entreprenørstop forventes at blive 4-6 uger.
I den nye politiske aftale er der også en række tiltag, der er rettet imod illegal udenlandsk arbejdskraft – samt dårlige boligforhold for udenlandsk arbejdskraft. Arbejdstilsynet får til opgave at føre tilsyn med, om kravene til boligforhold er overholdt. I de tilfælde, hvor boligen stilles til rådighed af arbejdsgiver, overtager Arbejdstilsynet således kommunens tilsyn.
Mere bureaukrati
Derudover strammes kravene på en række områder til udenlandske medarbejdere for at undgå illegal arbejdskraft. På dette område øges tilsynet også.
- Men vi har ikke brug for mere bureaukrati, når seriøse virksomheder skal tiltrække og fastholde faglært arbejdskraft fra andre land. Tværtimod. Uden udenlandsk arbejdskraft ville mange virksomheder slet ikke kunne vækste. På det område vil vi også prøve at påvirke politikerne under udformning af den kommende lov, siger underdirektør Maria Schougaard Berntsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Partier bag aftalen
-
Følgende partier står bag det nye initiativ:
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.
Læs det samlede forslag her: