-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Virksomhederne i det tekniske erhvervsliv mangler kvalificerede medarbejdere, da ledigheden er lav og efterspørgslen høj. Det vækker bekymring hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Virksomhederne i det tekniske erhvervsliv står over for en markant udfordring: Mangel på kvalificerede medarbejdere. Det vækker bekymring hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, hvor økonom Julie Svendsen vurderer, at der ikke længere er tale om et brancheproblem - men et samfundsproblem:
- Manglen på kvalificerede medarbejdere truer fremdriften for både installationsbranchen og metalindustrien, der begge er afgørende for den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund tager udviklingen alvorligt, siger Julie Svendsen.
De kommende år går store, særligt faglærte, generationer på pension, mens mindre årgange skal uddanne sig til fremtidens arbejdsstyrke. Samtidig viser en analyse fra Concito og Mandag Morgen, at efterspørgslen på arbejdskraft i installationsbranchen kun kommer til at stige frem mod 2030. Den tendens er også tydelig i TEKNIQ Arbejdsgivernes arbejdskraftundersøgelse, hvor 47 procent af virksomhederne forventer, at det er lige så svært som i dag at rekruttere medarbejdere i fremtiden, mens 23 procent mener, at det bliver endnu sværere at rekruttere de kommende to år. Og det er ikke let for virksomhederne i dag, hvor ledigheden er så lav, at der eksempelvis kun er omkring 200 ledige elektrikere i hele landet, og hvor en tredjedel af virksomhederne inden for den seneste måned forgæves har forsøgt at rekruttere arbejdskraft.
Mere end hver tiende vil sige nej til ordrer
Adspurgt om hvordan den enkelte virksomhed vil gribe rekrutteringsvanskelighederne an, svarer mere end hver tiende virksomhed, at de må sige nej til potentielle ordrer. Andre løsningsmuligheder er ansættelse af lærlinge og nyuddannede svende samt efteruddannelse af eksisterende medarbejdere.
- Når mere end hver tiende af vores medlemmer ser sig nødsaget til at sige nej til potentielle ordrer som en løsning på rekrutteringsproblematikken, så bliver det tydeligt, at der er behov for handling. For selvom aktiviteten i byggebranchen og metalindustrien falder, er det ikke tilstrækkeligt til at imødegå det betydelige efterslæb af kvalificerede medarbejdere. Det er ikke udfordringer, der automatisk løser sig selv, siger Julie Svendsen.
Ifølge hende består løsningen af flere elementer. Flere skal i gang med en faglært teknisk uddannelse, flere seniorer skal blive lidt længere på arbejdsmarkedet, og endelig er der brug for mere opkvalificering af ufaglærte og bedre muligheder for at tiltrække medarbejdere fra udlandet.
Hør mere om mangel på arbejdskraft og hvordan man fastholder sine dygtige medarbejdere i HØRT!, som er en ny podcast fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Efterspørgslen på arbejdskraft vil i TEKNIQ Arbejdsgivernes brancher stige frem mod 2030.
Kilde: CONCITO - ’Job til grøn omstilling’, august 2022.
Den enkelte virksomheds løsning på rekrutteringsvanskeligheder vil kræve flere på erhvervsuddannelserne
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsundersøgelse, 1.033 besvarelser.
Behovet for at fastholde seniorer og øge tilgangen til uddannelserne stiger i takt med at andelen af seniorer stiger
Kilde: Danmarks Statistik, RAS300 og egne beregninger.