-
Industri
-
El
-
VVS
Anett Egsgaard har de seneste tre år stået i spidsen for familievirksomheden Telesikring A/S, som hun har ført gennem svære tider og taget i en ny retning. Nu har hun muligheden for at blive Årets Ejerleder.
Der blev lidt stille i den anden ende af røret, efter Anett Egsgaard havde fået overbragt nyheden på vej ind til et møde i en travl hverdag som administrerende direktør for Telesikring A/S.
- Normalt plejer folk at blive virkelig glade, når de hører det, lød det lettere overrasket.
- Jo, jo – men jeg skal lige vide, hvad det er, jeg skal blive glad for, svarede Anett Egsgaard.
Opkaldet handlede om, at hun var blevet nomineret til årets ejerleder, der hædrer succesfulde ejerledere og deres betydning for dansk erhvervsliv. Og hun blev da også glad for det – særligt da det efterfølgende blev uddybet for hende, hvad der lå i nomineringen.
- Det er jo ikke mig, der gør det her. Jeg kan ikke skabe noget selv, men senere gik det op for mig, at de fokuserede mere på selve ledelseshåndværket, og hvordan man arbejder med mennesker omkring sig, siger Anett Egsgaard.
Det bliver i familien
I 2019 blev hun spurgt af sin far, om hun ikke ville være administrerende direktør i familievirksomheden Telesikring A/S. Broderen var direktør i et andet selskab, og da hun jo allerede var med i bestyrelsen, så kunne hun jo lige så godt overtage direktørposten. Den tidligere direktør havde kun været der en kort periode og var blevet opsagt, da det ikke fungerede.
- Skal jeg gøre noget særligt?, spurgte Anett Egsgaard.
- Nej, det klarer de selv, lød faderens beroligende svar.
Det gjorde hun så…ikke. Kort efter hun havde sat sig i direktørstolen, bankede coronaen på, og alting var med ét forandret. Væk med ”plejer” og gode råd fra både faderen og broderen, da ingen havde prøvet den situation før. Det viste sig at blive en forløsning af hendes eget potentiale som leder med en baggrund i HR og organisationspsykologi.
- Det gav mig en mulighed for at træde i karakter, da alle var bekymrede og skulle navigere i det samme ukendte farvand, siger Anett Egsgaard.
Det gav sammenhold i organisationen, hvor alle rykkede sammen i den efterhånden så velkendte bus og gav lidt ekstra af sig selv til gavn for fællesskabet. Samme tendenser ser hun her et på år senere, hvor corona er afløst af krig, energikrise, stigende priser, inflation og nervøsitet om både job og kunder i fremtiden.
- Vi rykkede sammen under corona, og det kan vi gøre igen. Derfor er jeg heller ikke bekymret, hvilket jeg også siger til medarbejderne, men det hjælper os, hvis vi også tør tale om det, der er svært, siger Anett Egsgaard.
(artiklen fortsætter under billedet)
Cheflaget forsvandt
Hun voksede op med sikringsvirksomheden, der i dag har udviklet sig til en af landets største. Faderen lagde grundstenen i midten af 1980’erne, og siden udviklede det sig via en lang række opkøb og fusioner til den virksomhed, det er i dag.
- Jeg tænkte egentlig altid, at jeg skulle væk, og min far troede også, at virksomheden var lidt for lille til mig, husker hun.
Men sådan blev det som bekendt ikke, og da hun senere overtog roret, var hun heller ikke bange for at tage virksomheden i den retning, hun selv mente, var den rigtige. Det betød en udskiftning af ”kontrol” til fordel for ”tillid”. I praksis blev konsekvensen at fjerne et direktørlag med tre direktører, der havde et hav af mellemledere under sig. I dag er der 11 ledere i organisationen, der refererer direkte til hende.
- Jeg fjernede direktørlaget for at sende tillid ud i organisationen. Det lyder måske lidt mærkeligt, men mit mål er, at alle medarbejdere skal have en samtale med mig, uden jeg er der. Organisationen er blevet inddelt i nogle mål, de skal indfri, men hvordan de kommer derhen, er op til dem, siger Anett Egsgaard om sin ledelsesfilosofi og fortsætter:
- Jo mere man vil blande sig som administrerende direktør, desto mere flaskehals bliver man. Mit mål er at sætte mit eget ego til side, siger Anett Egsgaard.
Derudover er de seneste år brugt på at transformere virksomheden fra en traditionel håndværksvirksomhed, til en virksomhed der i højere grad går i en digital retning.
Ene kvinde ved bordet
Det er ingen hemmelighed, at både installationsbranchen og sikringsbranchen i overvejende grad er befolket af mænd på de ledende poster.
Af samme grund er det ikke uvant for hende at være ene kvinde ved bordet. Både i overført betydning og helt konkret, som da hun for nylig var til en CEO-dinner, hvor hun var den eneste kvindelige direktør ved bordet.
- Ofte er det inden for nogle kreative fag – for eksempel i tøjbranchen – at kvinderne brager igennem, men der er ikke mange i håndværksbranchen. Hvis det bunder i manglende tro på egne evner eller særlige forventninger til kvinderne, så er det virkelig ærgerligt, siger Anett Egsgaard.
For hende handler det om at give ledelse den anerkendelse som fag, det i virkeligheden er. God ledelse har intet at gøre med at være dybt nede i alle tekniske detaljer i en håndværksvirksomhed. Det handler om at udvikle organisationen og samtidig stå ved, hvad man ved og erkende det, man ikke ved som leder, forklarer hun.
- Jeg plejer at sige, at jeg arbejder med ledelse og sikrer økonomien – ikke teknikken, siger Anett Egsgaard.
Telesikring A/S er i dag landets største danskejede sikringsvirksomhed. Virksomheden er vokset gennem årene via adskillige opkøb. Den ældste del af koncernen går tilbage til 1967.
Blå bog:
Navn: Anett Egsgaard
Stilling: Adm. direktør, Telesikring A/S
Alder: 42 år
Erfaring: Har tidligere beskæftiget sig med HR i flere forskellige virksomheder, blandt andet SEMCO Maritime. Derudover har hun grundlagt sin egen HR-virksomhed, Egsgaards HR ApS, hvor hun dag stadig er adm. direktør men ikke en del af den daglige drift.
Uddannelse: Uddannet markedsføringsøkonom og har en master i business administration og organisationspsykologi blandt andet.
Revisionsfirmaet PwC står bag uddelingen af prisen som Årets Ejerleder.
Finalisterne bliver fundet ved at analysere mere end 9.000 ejerledede virksomheders regnskaber. Herefter er der personlige interviews med mere end 125 virksomheder.
Herefter udvælger en lokal jury tre finalister og en regionsvinder i hver af de syv regioner.
En landsjury kårer herefter Årets Ejerleder blandt regionsvinderne. Det finder sted den 17. november.
Læs mere her: