-
El
TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-forbund står bag ambassadørkorps, der skal styrke rekrutteringen til el-branchen. I denne uge tog de unge lærlinge hul på den træning, der skal sørge for flere elektrikere i fremtiden.
- Jeg vil være ambassadør for branchen af den simple grund, at det er den fedeste erhvervsuddannelse, som man kan tage. Og min passion handler ikke kun om faget, det handler også om at formidle det videre til andre, siger Malthe Naundrup Nielsen, elektrikerlærling hos Bravida.
Det er svært at forestille sig bedre ambassadører for el-branchen end de unge og entusiastiske lærlinge, der i starten af ugen var samlet til en heldagsworkshop, hvis formål var helt enkelt: Hvordan får man flere unge til at gå elektrikervejen?
- Jeg håber, at vi får værktøjerne til at kunne nå de unge, så vi kan åbne deres øjne for en erhvervsuddannelse, hvor de er sikret arbejde, en god løn og en verden af veje at gå, siger Malthe Naundrup Nielsen.
Møde de unge hvor de er
Det er konsulentbureauet CompanYoung, som står for faciliteringen af ambassadørkorpset, og det er også dem, som vil hjælpe de nye ambassadører med at blive dygtige til at dele deres hverdag på de sociale medier. For hvis man skal nå de unge, skal det være gennem andre unge, og på kanaler hvor de unge er til stede. Til det formål var der bl.a. oplæg med en succesfuld youtuber, der kunne give indsigt i, hvordan man engagerer sin målgruppe på f.eks. Youtube og Instagram:
- Jeg håber at dagen i dag klæder os godt på til at reklamere og fortælle om branchen. For elektrikerfaget er enormt fedt og fuld af muligheder, og det vil jeg gerne være med til at vise til andre unge. For det fungerer bedst, hvis det kommer fra en ung, der kender faget indefra, siger Ida Jacobsen, elektrikerlærling hos Erik Lytzen.
Ida Jacobsen, elektrikerlærling hos Erik Lytzen og en del af ambassadørkorpset.
Væk med fordommene
Malthe Naundrup Nielsen har også et brændende ønske om at gøre op med de fordomme, der kan være om elektrikerfaget, og vise de mange muligheder det byder på:
- Der er ikke to elektrikeruddannelser, der er ens. For uddannelsen, faget og branchen rummer en masse forskellige muligheder. Der er generelt en stor misforståelse af, hvad det er, elektrikere laver. Jeg vil gerne gøre noget ved de fordomme. For vi laver alt fra robotter, til bygningsautomatik til at trække kabler, siger Malthe Naundrup Nielsen.
Fra på mandag kan man begynde at følge med på instagram. Men man må vente lidt længere, inden kanalen og de unge for alvor folder sig ud. Først skal de lære at lave indhold, dernæst skal de ud i verden og vise deres fag frem:
- Jeg er stolt over at være en del af en uddannelse og en branche, der er meget bevidst om at følge med udviklingen - især når det gælder den grønne omstilling, siger Ida Jacobsen.
Og både Malthe og Idas tilgang passer ind i tankerne bag ambassadørkorpset, lyder det fra Andreas Lundberg Petersen, uddannelsespolitisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne:
- Med oprettelsen af det nye ambassadørkorps ønsker vi at vise elektrikerens hverdag på sociale medier for at inspirere kommende elektrikere og styrke rekrutteringen til branchen. Vi ønsker at præsentere det brede spektrum af forretningsmuligheder, karriereveje og alsidighed inden for branchen. Vi er privilegerede at være en del af en branche med så mange dygtige og engagerede unge lærlinge og faglærte, som ønsker at dele deres dagligdag på sociale medier til gavn for hele branchen, siger Andreas Lundberg Petersen.