-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Forældre med en akademisk baggrund er tydeligt skeptiske overfor, hvilke karrieremuligheder en erhvervsuddannelse giver. Det oplever en ung ambassadør for elektrikerfaget.
Akademikerforældre frygter, at en erhvervsuddannelse bliver en karrieremæssig blindgyde for deres børn. Sådan lyder det fra Tobias Mortensen, som netop har deltaget på en uddannelsesaften på erhvervsskolen TEC Gladsaxe, hvor han mødte unge potentielle kommende elever og ikke mindst deres forældre. Tobias Mortensen og hans makker Melanie Iversen er begge elektrikerlærlinge hos SIF Gruppen, og det var i den rolle, at de var mødt op til uddannelsesaften for at fortælle om, hvad det indebærer at være elektrikerlærling.
- Man kunne tydeligt mærke forskel på, hvor meget der blev spurgt, og hvad der blev spurgt om afhængig af forældrenes uddannelsesniveau. De mere veluddannede havde rigtig mange spørgsmål om, hvilke veje man kunne gå fremadrettet i forhold til videreuddannelse. Jeg kunne godt mærke, at de var nervøse for, om det begrænsede deres børn, hvis de ikke tog en gymnasial uddannelse, siger Tobias Mortensen elektrikerlærling hos SIF Gruppen.
De fordomme Tobias Mortensen og hans medambassadør Melanie Iversen blev mødt med, tog de med oprejst pande, for de ved godt, at det ikke har hold i virkeligheden, og det er netop en af grundene til, at de var mødt op for at fortælle om deres fag og uddannelse:
- Det er derfor, at Melanie og jeg var der. Vi kan fortælle om uddannelsen og afkræfte nogle af de fordomme, der stadig kan være om erhvervsuddannelser, og vi kan hjælpe de unge og deres forældre med at blive klogere på, hvad en uddannelse som elektriker rent faktisk åbner op for, siger Tobias Mortensen elektrikerlærling hos SIF Gruppen.
Akademikere vil have deres børn i gymnasiet
Tobias og Melanies oplevelser bliver underbygget af en ny rapport fra Tænketanken DEA. Den beskriver forældre og unges holdninger til ungdomsuddannelserne og konkluderer bl.a., at det kun er 12 procent af forældre med en kandidatuddannelse, der i høj grad vil anbefale deres børn at vælge en erhvervsuddannelse. 75 procent af dem vil derimod i høj grad anbefale deres børn at tage den gymnasiale vej. Til sammenligning vil 34 procent af forældre med en faglært uddannelsesbaggrund i høj grad anbefale deres børn en erhvervsuddannelse.
- Det er ærgerligt at tallene både for faglærte forældre og forældre med kandidatuddannelser viser en overvejende tilbøjelighed til at prioritere de gymnasiale uddannelser over erhvervsuddannelser. Derfor er det så meget desto vigtigere med unge ambassadører som Melanie og Tobias. Det er vigtigt, at vi forsætter med at vise de unge og deres forældre, at en erhvervsuddannelse er et godt og sikkert uddannelsesvalg på lige fod med gymnasiet, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Kilde: Beregninger af DEA på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik og en spørgeskemaundersøgelse af DST Survey udarbejdet for DEA.