-
Industri
Danske skoleelever skal påvirkes tidligere i deres erhvervsvalg. I Faaborg-Midtfyn Kommune kommer alle 6. klasserne på besøg i en metalvirksomhed for at opleve matematik anvendt i virkeligheden – og for at opleve smede og industriteknikere i arbejde. TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler danske kommuner at tage ved lære af det fynske initiativ.
-Regeringens ambition er, at 30 procent af en årgang tager en erhvervsuddannelse. Men tallet er under 20 procent og faldende. Vi skal i gang med at påvirke eleverne tidligere, hvis skal øge interessen for erhvervsskolerne. Det fynske eksempel med besøg på en maskinfabrik i 6. klasse er et godt initiativ, siger underdirektør Tina Voldby, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Svend Frederiksen Maskinfabrik ved Ringe har to dage i foråret åbnet dørene for 6. klasser, der skulle se matematik i brug i virksomheden, der især er leverandør til robotindustrien. Det langsigtede mål for direktør Fleming Frederiksen er at få de 12-13-årige elever til at overveje en erhvervsuddannelse.
Hjælp til selvhjælp
-Det er hjælp til selvhjælp til skolens matematikundervisning, men det er også selvhjælp til vores branche at bruge tid på at invitere 6. klasser på besøg og vise dem en maskinfabrik indefra. Det er et rigtig langt træk, før investeringen kommer igen, men vi er ved at rette op på mange års forsømmelser på erhvervsskoleområdet. Det kræver en investering, siger Fleming Frederiksen.
Den fynske direktør er med i styregruppen bag et projekt i Faaborg- Midtfyn Kommune, der kaldes Erhvervsrygsækken. Målet er, at fra 4. til 9. klasse skal kommunens klasser hvert år besøge en virksomhed med et tema på programmet. Sjette klasse er valgt som et relevant år at besøge en metalvirksomhed som Svend Frederiksen Maskinfabrik.
-Erfaringerne fra Faaborg-Midtfyn bør deles med andre danske kommuner. Eleverne på Fyn oplever under besøgene den praktiske faglighed og ser matematikken i brug i produktion uden for klasselokalet. Det giver forståelse og interesse for vigtige skolefag. Samtidig er sådan et besøg på en virksomhed, hvor man selv snakker med lærlinge og ser robotter og de avancerede maskiner i brug er et skridt i den helt rigtige retning, siger Tina Voldby.
Åbn dørene
Dagens besøgende 6. klasse fra Nordagerskolen har sidste år besøgt den lokale Brugs for at lave matematik om driften af en butik. Næste år skal klassen besøge Rynkeby Foods og regne på fødevarebranchen. Fra næste år er 51 lokale fynske virksomheder med i projektet. Målet er 60 virksomheder.
-Jeg kan kun anbefale andre virksomheder i landet til at åbne for besøgende skoleklasser. Det er et langskud i forhold til lærlinge, men bare kom i gang. 6. klasse er et godt tidspunkt at møde eleverne og vise dem en virksomhed. Og i branchen har vi jo brug for alle de unge, vi kan få til at vælge en af vores uddannelser, siger Fleming Frederiksen.
Med eleverne rundt på maskinfabrikken er denne dag også en politiker - Lea Haahr, formand for Opvækst og Læringsudvalget i kommunen. Som datter af en maskinarbejder kender hun til en metalarbejdsplads.
-Det er positivt, at en maskinfabrik som denne bruger tid og kræfter på at invitere skoleklasser ind. Det giver jo ikke tre nye lærlinge til virksomheden i morgen. Virksomheden tænker virkelig langsigtet med denne indsats, siger Lea Haahr.
Som politiker glæder hun sig også over, at initiativet til projekt Erhvervsrygsækken faktisk er kommet fra virksomhederne selv. Erhvervslivet har ønsket at åbne dørene for skolerne, og det har kommunen nu fået organiseret i Erhvervsrygsækken.
60 virksomheder med
Som medlem af styregruppen er Fleming Frederiksen med til at rekruttere de nødvendige virksomheder for at så mange skoleklasser kan komme på virksomhedsbesøg fra 4. til 9. klasse.
-Som leder og ejer har jeg nogle gange lettere ved at få andre virksomheder til at være med i projektet. Vi har fået 17 virksomheder ekstra ind i år og nærmer os nu de 60 virksomheder, der er målet, siger Fleming Frederiksen.
Af sikkerhedsmæssige årsager er der ingen deciderede aktiviteter med værktøj for eleverne under besøget. Eleverne kigger på de arbejdende medarbejdere og kan stille spørgsmål.
Ud over planlægning har investeringen i de to besøg være et par arbejdstimer for hver af de tre lærlinge, som viste eleverne rundt i grupper. Og så var der lige en sodavand til alle elever i kantinen, imens besøget blev rundet af. Svend Frederiksen Maskinfabrik har typisk to skolebesøg hvert år.
Læs mere om Erhvervsrygsækken her: Erhvervsrygsækken hjemmeside (fmk.dk)
Yderligere info fra Pernille Peiter på pepei@fmk.dk eller 7253 3153.
Fleming Frederiksen har haft to 6. klasser på besøg på maskinfabrikken i foråret