-
El
-
VVS
Selvom danske virksomheder i dag er blandt EU's mest digitaliserede, halter it-sikkerheden hos cirka halvdelen af SMV’erne, viser en analyse fra Erhvervsstyrelsen. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer installatørerne til at skrue op for rådgivningen på området.
Knap halvdelen af landets 300.000 SMV’er har ikke det sikkerhedsniveau, der anbefales i forhold til deres risikoprofil, viser en analyse fra Erhvervsstyrelsen.
Offentliggørelsen af analysen kommer på et tidspunkt, hvor Center for Cybersikkerhed vurderer truslen om cyberkriminalitet til at være ”meget høj”.
Derfor er det enormt vigtigt for både den enkelte virksomhed og samfundet generelt, at vi har stor fokus på digital sikkerhed, pointerer Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen, Torsten Andersen:
– Cyberkriminalitet bliver fortsat mere og mere organiseret, og det koster dansk erhvervsliv dyrt. Denne analyse viser, at landets virksomheder - særligt de små og mellemstore - har brug for yderligere hjælp og vejledning til at styrke deres digitale sikkerhed, siger han.
Rådgivning vigtig
Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, opfordrer installatørerne til at rådgive kunderne om risikoen.
– I takt med at flere installationer, elektriske apparater og maskiner bliver tilsluttet internettet, øges risikoen for cyberkriminalitet. Derfor er det vigtigt, at installatørerne er beviste om risikoen, og overvejer, om de vil rådgive om og levere cybersikkerhed til de kunder, som de leverer internettilsluttede installationer og apparater til, siger han.
Stor risiko
Analysen viser, at det særligt er de små SMV’er, der er udfordret, når det gælder cybersikkerhed. 25 procent af SMV’erne mangler fortsat at implementere de mest basale sikkerhedstiltag - nemlig systematisk opdatering af software og backup af data. Det kan få store konsekvenser for virksomhederne i form af:
- tabt omsætning
- ekstra udgifter
- mistet data
- at forretningen ikke i stand til at køre videre
I øjeblikket kan SMV’er søge om op til 50.000 kroner til rådgivning om digital sikkerhed og/eller ansvarlig dataanvendelse gennem SMV:Digital-programmet. Puljen er finansieret af EU-REACT-midler.
Analysen er baseret på Danmark Statistiks årlige undersøgelse: IT-anvendelse i virksomhederne (VITA). Data er indsamlet i 2021, men beder virksomhederne forholde sig til - og besvare ud fra 2020.