Montage og kabelbakker til elinstallation er blevet et vækstområde hos Kildemosen - her arbejdes der på værkstedet.
Kildemosen Smedie & Maskinfabrik udenfor Slagelse er vokset fra 12 til 45 ansatte på tre år med nye ordrer og nye kunder indenfor montage. Den 28-årige klejnsmed Magnus Christensen har taget hele turen fra fejedreng til medejer. Og planen er lagt for fuldt ejerskab.
- Var det noget for dig at blive smedemester, Magnus?
Den unge klejnsmed Magnus Christensen blev noget overrasket, da hans mester, Helge Olsen, for tre år siden pludselig foreslog ham en plan, hvor han i et glidende generationsskifte kunne ende med at blive mester og indehaver af en smede-virksomhed med dengang 10-12 mand.
- Det tænkte jeg over nogle måneder. Jeg var noget i tvivl, men så voksede det på mig. Jeg kan jo lide at gå forrest og sikre, at et projekt lykkedes. Jeg vil gerne have medbestemmelse, og det har jo vist sig at være en god ide, at jeg takkede ja, siger Magnus Christensen, der blev medejer som 25-årig.
Siden da er Kildemosen Smede & Maskinfabrikgået fra 12 ansatte til omkring 45 mand. På smedeværkstedet er den store aktivitet at servicere flere store virksomheder med løftegrej, og derudover laver smedien opgaver med montagearbejde for store virksomheder i lokalområdet som eksempelvis Novo Nordisk.
Helge Olsen (tv) har taget den unge Magnus Christensen (th) ind som medejer og kommende smedemester på Kildemosen Smedie & Maskinfabrik. I midten projektleder Carsten Pedersen. (Foto: Kildemosen)
Jeg er på ingen måde sælger. Det er nok mere vores gode kvalitet kombineret med tilfældigheder, der har givet os muligheder for væksten.
Smedemester Helge Olsen
Tilbage i 2001 stiftede direktør Helge Dige Olsen smede-virksomheden på den ejendom, hvor han indtil da havde drevet et landbrug. Han startede i en gammel svinestald med en ansat og en lærling. Her lavede de tre havelåger, altaner og andet smedearbejde, og så begyndte virksomheden at vokse stille og roligt.
- Jeg er på ingen måde sælger. Det er nok mere god kvalitet kombineret med tilfældigheder, der har givet os muligheder for væksten igennem årene. Det gælder både inden for løftegrej og med montage-ordrerne, siger Helge Olsen, der selv er uddannet maskinarbejder.
Han er i dag 64 år. Om et år har hans tidligere fejedreng arbejdet sig op på 49 pct. af aktiekapitalen. Om fem år er det Magnus Christensen, der er mester og ejer af Kildemosen Smede & Maskinfabrik.
- Vi har en rigtig god kultur for samarbejde. Kommer der en stor hasteopgave ind, så stiller vi os i ring og snakker opgaven igennem. Folk melder ind og tager ansvar, og så får vi lavet en plan, så vi kan levere. Og folk bliver her i virksomheden i mange år. Det er sjældent, at nogle rejser, selvom der er så stort behov for smede i området, siger Helge Olsen.
Løftegrej er et af Kildemosens specialer.
Den unge medejer Magnus arbejder især med virksomhedens montageopgaver, men han har ikke tanker om at drosle ned på smede-aktiviteterne som ejer.
- Jeg vil fastholde en base af smedeopgaver og et værksted uden de store investeringer i teknologi. Vi skal ikke ud at lave serieproduktioner, men fokusere på mindre specialopgaver som smedie. Størstedelen af de ansatte vil formentlig også i fremtiden være beskæftiget med montageopgaver ude af huset, vurderer den kommende smedemester.
Imens glæder Helge Olsen som nuværende mester sig over, at en dygtig yngre fagmand, som kender firmaet indefra, skal føre virksomheden videre. Det er også blevet godt modtaget af medarbejderne.
- Jeg er ude af ejerkredsen, når jeg er blevet 69. Så er det vel også tid til at lave noget andet, siger den humoristiske mester med endnu et smil på læben.