-
Industri
-
El
-
VVS
-
Beslagsmede
Mangel på smede, industriteknikere, elektrikere og vvs’ere på Sjælland har fået Energiselskabet Andel til at investere 15 millioner kroner i at belønne unge med en månedlig bonus for at vælge de rette erhvervsuddannelser. 175 unge modtager 2030 kroner i legat om måneden netop nu.
Beløbet på 2030 kroner hænger nøje sammen med Danmarks mål om, at CO2-udledningen i 2030 skal være reduceret med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det kræver mange faglærte hænder.
- Dagsordenen i Danmark om mangel på arbejdskraft er meget aktuel for os selv her i Andel. Vi står netop nu og mangler faglærte. Vi skal bruge 100-150 faglærte i løbet af de næste år. Arbejdskraft-manglen er således nutid – ikke fremtid. Vi investerer 15 millioner kroner i et forsøg på at gøre noget ved et aktuelt kæmpe problem, som vi skal finde løsninger på nu, siger kommunikationsdirektør Rikke Trikker fra energiselskabet Andel med 2,8 millioner kundeforhold i Danmark og 400.000 andelshavere på Sjælland.
Legatet kan søges på fem erhvervsskoler på Sjælland, hvis man vælger en af følgende uddannelser: Elektriker, smed, VVS, industritekniker eller procesoperatør. Legatet løber i 12 måneder – halvdelen på skolen og halvdelen i lærlingetiden.
Kan penge flytte de unge
På Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser blev direktør Steffen Lund blæst bagover, da han fik første henvendelse om et legat med en pulje på 15 millioner kroner.
- ANDEL er med 2030-legaet gået ind og har løftet en dagsorden med en vilje og en økonomisk muskel, som ikke er oplevet før. Da jeg fik første henvendelse, troede jeg, at vi talte om et beløb på 50-100.000 kroner. Men det var 15 millioner kroner, som understreger, hvor vigtigt det er for virksomhederne at finde en løsning på at få flere unge til at vælge de uddannelser, der er afgørende for den grønne omstilling, siger Steffen Lund.
Stærkt initiativ
I TEKNIQ Arbejdsgiverne er der stor opbakning til ethvert forsøg på at øge interessen for at tage de uddannelser, der bærer og udfører den grønne omstilling. Og Andels investering på 15 millioner kroner i et storstilet initiativ imponerer. Netop nu modtager 175 unge et legat.
- Vi har brug for alle de initiativer, der kan styrke rekrutteringen til erhvervsuddannelserne. Andel-legatet har vist, at et økonomisk tilskud kan være med til at gøre det mere attraktivt for flere unge at vælge de grønne erhvervsuddannelser. Samtidig sender legatet et tydeligt signal til omverden om, hvor vigtige de grønne erhvervsuddannelser er for den grønne omstilling, siger underdirektør Tina Voldby fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
-
2030-legatet
Andels legat på 2030 kr. månedligt kan søges af lærlinge
på udvalgte uddannelser på sjællandske erhvervsskoler –
eksempelvis elektrikere, industriteknikere, procesoperatører
og smede.
Legatet trådte i kraft 1. januar 2023. For at søge skal man være mellem 16 og 25 år. Foreløbig modtager 175 studerende legatet.
Pengene gives i op til 12 måneder – seks måneder af elevernes
grundforløb og de første seks måneder af lærlingetiden.
Andel forventer 180 legatmodtagere ved udgangen af i år,
200 i 2024 og 240 modtagere i 2025
ZBC fremgang
ZBC er den erhvervsskole med flest legatmodtagere ud af de sjællandske erhvervsskoler med over 50 modtagere af et 2030-legat. Flest modtagere er der inden for procesoperatør, elektriker og vvs.
- Vi har haft fremgang af optagede elever på uddannelserne til procesoperatør, elektriker og VVS-energitekniker. Men generelt er der et faldende optag på erhvervsuddannelserne, der desværre også rammer de syv erhvervsuddannelser, der er omfattet af 2030 legatet. Derfor er legatet fantastisk, og vi ville nok have set et større faldende optag uden hjælp fra dette månedlige legat til en række af de unge elever, siger uddannelseschef Michael Bang Dyrehave fra ZBC.
Legatet har eksisteret siden januar 2023, og det er endnu for tidligt at lave konklusioner i forhold til effekten på optag og fastholdelse. Der har været to optag på det år, som legatet har været uddelt fra Andel. Men en effekt er tydelig:
- Vi har en betydelig stigning på vores optag af elever. Det er glædeligt, at en stor del af dem er kvindelige elever og dermed modtagere. Det gælder ikke mindst inden for procesoperatør. Det er en god effekt og godt for uddannelserne og brancherne, siger ZBC-uddannelseschefen, der ser frem imod en enorm efterspørgsel på faglærte fra Novo-koncernen, der har offentliggjort byggeplaner og udvidelse af produktionen for over 40 milliarder kroner på Sjælland.
Hele pakken
På erhvervsskolerne er man meget opmærksomme på, at det store legat ikke alene giver en succes.
- Hele pakken skal være på plads, når man har valgt at blive elektriker, smed, industritekniker eller procesoperatør. Uddannelsen skal være attraktiv og med moderne teknik – og det skal jobbene også være bagefter. Hvis hele pakken er der, så kan vi flytte de unges valg, siger Steffen Lund.
I legatpuljen er der penge til at uddele 180 legater i år, 200 legater næste år og 240 i 2025. Men der kan være flere penge på vej fra Andel til de unge.
Legat kan fortsætte
- Vi skal evaluere effekten af vores 2030-legater til unge på Sjælland. Hvis legaterne gør en forskel, så kan jeg godt forestille mig, at vi fortsætter med at støtte unge håndværkere efter 2025. Manglen på faglærte er næppe en problemstilling, der går væk de kommende ti år, siger kommunikationsdirektør Rikke Trikker fra Andel.
-
Legater på uddannelser
- Modtagere efter uddannelse:
- Elektriker: 52
- Procesoperatør: 30
- VVS: 25
- Automatik og proces operatør: 5
- Smed: 15
- Forsyningsoperatør: 1
- Industritekniker: 4
- (En tidlig opgørelse efter uddeling af 131 legater)