-
Industri
Flere metalvirksomhederne går nu til Teknologisk Institut med opgaver fra kunder for at teste 3D-print som et værktøj til komplekse opgaver. 184 virksomheder har enten fået lavet prototyper eller produktion med eksperthjælp. Teknologisk Institut tilbyder online-prisoverslag på 30 sekunder.
ODIN Engineering har netop fået de første erfaringer med 3D-print i metal af et emne, der ellers ville være meget svært at fremstille med traditionel bearbejdning. Print-projektet er lavet i samarbejde med Teknologisk Institut til kunden JUAL A/S, som producerer tilbehør til tage og facader til byggeindustrien. Mange andre metalvirksomheder er ved at få øjnene op for opgaver, der bedst kan løses med 3D-print i rustfrit stål, alu eller måske titanium.
- Vi har nu fem metalprintere kørende med produktion hos os på Teknologisk Institut. Metalprint er nutid – ikke fremtid for metalbranchen. De første mange virksomheder har været kunder hos os. Det samarbejde er en øjenåbner, og de fleste vender tilbage med nye opgaver, som både kan være produktion og prototyper.
Det siger forretningsleder Brian Lykke Christensen fra Industriel 3D-print på Teknologisk Institut i Århus. Her er de 21 medarbejdere klar til at gå i dialog med virksomheder, der gerne vil have en vurdering af en printopgave. Jo mere kompleks, jo større sandsynlighed er der for at metalprint er den rette løsning.
Metalvirksomhedernes interesse for at printe i metal er ifølge industrikonsulent Edward Lorentzen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne en positiv udvikling.
- Det bliver afgørende for mange leverandører, at de også kan tænke et printet element ind i deres leverancer. Det kan både være i samarbejde med Teknologisk Institut eller måske med egen 3D-printer. Hvis man ikke kan tilbyde print i metal af komplekse elementer, så vil det i fremtiden kunne koste ordrer. Vi opfordrer alle til at teste og få de første erfaringer med teknologien, siger industrikonsulenten.
Pris-estimat
- Vi oplever ofte, at et emne kan fremstilles billigere, hvis der laves nogle små designændringer - og vi vil meget gerne vejlede virksomhederne i, hvordan det kan ske. Designændringer giver ofte en lavere pris, siger Brian Lykke Christensen.
Hos ODIN Engineering har erfaringerne fra det første samarbejde med Teknologisk Institut givet blod på tanden til at lave nye opgaver via print. Men hvad koster det egentligt at printe et element? Det har Teknologisk Institut lavet en online pris-estimat beregner til at give et bud på.
- Teknologien er endnu ikke så kendt, at folk metalbranchen kender til prisniveauet, som de gør det på bukning, valsning og andre forarbejdninger. Hos os kan man nu uploade en 3D-tegning og få et estimat på 30 sekunder. Det skal hjælpe virksomhederne videre. Vi garanterer levering inden for 10 arbejdsdage, siger forretningsleder Brian Lykke Christensen fra Industriel 3D-print på Teknologisk Institut i Århus.
Estimatet kan laves her:
Flere metaller
Hvis virksomheden ikke har en decideret 3D-fil, men har brug for anden hjælp til at komme i gang med 3D-print, er man også velkommen til at kontakte afdelingen Industriel 3D-Print på Teknologisk Institut.
-
3D-print i metal
Titanium (Ti6AI4V)
Aluminium (AISi10Mg)
Rustfri stål (316L)
Værktøjsstål (1.2709)
Inconel (625)