-
VVS
Sikkerhedsstyrelsen har indtil videre anmeldt 110 sager om manglende afpropning af gasinstallationer til politiet. Langt størstedelen af anmeldelserne handler om uautoriseret arbejde, men der er også autoriserede installatører iblandt. Alle risikerer store bøder for overtrædelsen.
Installatørerne har mere end almindeligt travlt med at sende gasfyrene på pension i øjeblikket, men det kan være både dyrt og farligt at fejle ved afpropningen eller registreringen.
Sikkerhedsstyrelsen har netop opgjort det samlede antal politianmeldte sager om fejlagtig afpropning af gasinstallationer til 110 siden begyndelsen af 2021. Langt hovedparten er naturgasfyr, men 10 af sagerne handler om nedtagning af målere.
- Henvendelserne ender som politianmeldelser, fordi det er brud på gassikkerhedsloven, autorisationsloven eller begge dele. Men det er ikke vores mål at få mange politisager. Vi ser meget hellere, at arbejdet fra starten bliver udført korrekt og dermed sikkert, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Læs også: Stigende antal sager om ulovlig afpropning
Ud af de mange sager handler 80 af dem om uautoriseret arbejde ved nedtagning af en gasinstallation, mens de resterende 30 sager er møntet på installatører med autorisation.
En fejlagtig afpropning udløser en bøde på 15.000 kroner, og derudover risikerer man også en bøde, hvis man har glemt at anmelde nedtagningen af gasinstallationen. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er der en del af de 110 sager, der også omfatter manglende anmeldelse.
Læs mere om reglerne på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.
Flere sager på vej
De 110 sager skal ses i lyset af, at der sidste år blev lukket 4000 gasinstallationer.
- Men 110 sager er stadig for mange, da manglende eller fejlagtig afpropning kan have alvorlige konsekvenser med risiko for udsivning af gas og eksplosionsfare, siger Søren Assenholt Muff til TEKNIQ Arbejdsgivernes nyhedsbrev.
I årets første måneder er der til dato nedtaget knap 1500 gasinstallationer, og han forventer derfor, at det samlede antal vil blive højere ved årets udgang. Dermed stiger risikoen mangelfulde nedtagninger også, hvilket branchen er nødt til at være opmærksom på, lyder det fra TEKNIQ Arbejdsgiverne.
- For en del installatører kan det stadig være en forholdsvis ny opgave at tage gasfyr ned, da man hidtil har været vant til at erstatte det med et nyt gasfyr og ikke en egentlig sløjfning. Men det kan ikke være en undskyldning. Det er mere relevant end nogensinde før at være omhyggelig med at følge reglerne, da der vil komme flere konverteringer de kommende år væk fra gasfyr, siger Maria Rizzo.
Det kræver vvs-autorisation at lukke en gasinstallation lovligt. Sikkerhedsstyrelsen opfordrer derfor til, at kunderne sikrer sig, at der også er autoriserede fagfolk til at håndtere den del og ikke kun til installationen af den nye varmepumpe eksempelvis.
Fakta:
- Siden begyndelsen af 2021 og frem til nu har Sikkerhedsstyrelsen politianmeldt 110 sager om gasinstallationer, der ikke er afproppet korrekt.
- Ud af dem var 30 sager udført af autoriserede virksomheder, mens 80 sager handlede om uautoriseret arbejde.
- Otte sager om autoriserede virksomheder og 10 sager om uautoriserede virksomheder er indtil videre afsluttet.
- Der blev i 2021 lukket 4022 gasinstallationer. Frem til ultimo marts er der i 2022 lukket 1485 gasinstallationer.
- Bødestørrelserne er på 15.000 kroner for fejlagtige gasafpropninger og 10.000 kroner ved manglende registrering.
- Ud af de 30 sager fra autoriserede virksomheder omhandler 15 af sagerne også manglende registrering af den nedtagne gasinstallation.