-
El
-
VVS
-
Industri
-
Beslagsmede
Solcellestrøm på bygningstage bliver bremset af besværlige regler og procedurer. TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk Solcelleforening og Ingeniørforeningen, IDA fremlægger derfor nu en række løsninger.
Besværlige procedurer, lange sagsbehandlingstider og uhensigtsmæssige prisstrukturer er konkrete showstoppere for at udnytte potentialet for solceller på taget af private og offentlige virksomheder, viser ny analyse.
Dermed ligger millioner af tagkvadratmeter ubenyttet hen, som ellers kunne yde et nyttigt bidrag til den danske energiforsyning og virksomhedernes elregning, som i disse uger slår højdespring. Af samme grund kommer TEKNIQ Arbejdsgiverne i samarbejde med andre organisationer med en række anbefalinger til løsninger.
- Vi har lige nu en enestående mulighed for at gøre vores energiproduktion grønnere og samtidig vriste os fri af vores russiske gasafhængighed. Men hvis vi skal sætte fart på udviklingen, er vi nødt til at rydde op i reglerne, så de ikke direkte modarbejder udviklingen – og så bygningstage og andre erhvervsarealer nemmere kan bruges til grøn elproduktion i stedet for at ligge øde hen. De udfordringer har politikerne med vores anbefalinger gode forslag til at få bugt med, og virksomhederne er klar til at tage fat, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Initiativet til analysen ”Sol over Danmark – barrierer og løsninger for solceller på bygninger” kommer fra organisationerne TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk Solcelleforening og Ingeniørforeningen, IDA. I rapporten kortlægges et lovende potentiale for at udnytte større tagarealer på fx fabrikker, museer, idrætshaller, lagerbygninger og landbrugsbygninger til produktion af solstrøm. Men samtidig peger rapporten også på en række benspænd for at få solstrøm i stikkontakten.
Ryd op i reglerne
Med hensyn til potentialerne er der forskellige estimater på, hvor meget taganlæg vil kunne bidrage med. Eksempelvis har en undersøgelse fra Aalborg Universitet anslået, at det vil være muligt at installere 10 gigawatt, alene på tagflader, der er større end 500 kvadratmeter, mens Energistyrelsen har vurderet at flade tage på industribygninger kan bidrage med 5,5 gigawatt inden 2030. Det tal kunne dog være væsentligt højere, hvis en række centrale barrierer for både kommuner og private virksomheder blev fjernet, lyder det blandt andet i rapporten.
Derfor præsenterer de tre organisationer 10 anbefalinger til at fjerne stopklodserne på vejen mod en bedre udnyttelse af solenergien.
Her har ikke mindst politikerne en stor opgave at udføre, mener Laura Klitgaard, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.
- Danmark har brug for al den grønne strøm, vi kan skaffe, til en fremtid, hvor behovet for elektricitet stiger markant i takt med flere elbiler, varmepumper og øget brug af el i industrien. Derfor skal vi have ryddet al den uklarhed af vejen, som bremser for det oplagte bidrag, som sol fra taganlæg kan levere. Her er det vigtigt, at politikerne tager hånd om de barrierer, der er på solcelleområdet, og at vi får klare mål og handlingsplaner for udbygningen af solceller på tage, siger Laura Klitgaard.
Hos Dansk Solcelleforening opfordrer formand Flemming V. Kristensen også til at trykke på speederen for at høste potentialet i solenergi fra tagene.
- Flere solceller på tagene vil sætte tempoet op i produktionen af den grønne strøm, som vi har så hårdt brug for - allerede nu. Men det kræver politisk vilje, vi skal have ryddet op i regel-virvaret, sagsbehandlingstiden skal ned og tariffer skal til eftersyn. Og så skal vi tænke nyt. Solcellestrøm fra tage skal være noget, vi deler mellem os, og noget der skaber større engagement, så vi som samfund i endnu højere grad vinder på at solen skinner. Vi skal gøre det lettere og enklere for alle at få solceller på taget, fx ved at åbne op for muligheden for at udleje sit tagareal og gøre leasing muligt, siger Flemming V. Kristensen.
Også i EU er der fokus på solenergien. I foråret 2022 fremlagde EU-Kommissionen en solcellestrategi, hvor det er et mål at øge andelen af taganlæg på både private og offentlige bygninger betydeligt. Alt sammen forhold, som blot gør en revision af de danske regler omkring solceller på bygninger desto mere presserende, understreger de tre organisationer i rapporten.
10 forslag til løsninger:
- Sæt konkrete mål i den nationale solcellestrategi.
- Ryd op i regel-virvaret.
- Solenergi skal være noget, vi deler.
- Sol skal kunne betale sig for kommuner og regioner.
- Gør det enklere at finansiere solcelleanlæg.
- Etablér et rådgivende videncenter.
- Netselskaberne skal aktivt fremme solceller.
- Gennemskuelige priser.
- Gentænk betalingsdesign for solceller på bygninger.
- Sagsbehandlingen skal speedes op.
Kilde: "Sol over Danmark - barrierer og løsninger for flere solceller på bygninger"