Introduktion
Denne del af Servicelederuddannelsens modul 3 handler om mulighederne for at lave aftaler, der fraviger de generelle regler og rammer i overenskomsten.
Formålet med overenskomstfravigende aftaler er typisk at øge fleksibiliteten i arbejdstilrettelæggelsen, til gavn for både medarbejdere og virksomhed, samt at skabe større effektivitet og produktivitet i opgaveudførelsen.
Underviserne, som du møder i videoerne, er Thorkild Bang og Anders Fugmann fra Overenskomster og Jura i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Begge har en omfattende viden og stor erfaring med overenskomstområdet, og varetager bl.a. overenskomstforhandlinger på el- og vvs-områderne for arbejdsgiversiden.
Modulet består af tre dele, som er vigtige i forhold til at skabe fleksibilitet i arbejdstilrettelæggelsen:
- Lokalaftaler
- Fleksibel arbejdstid
- Rejse- og udearbejde
Underviserne gennemgår både el-, vvs-, samt vvs- og industrioverenskomsterne. Arbejd med den eller de overenskomst(er), der er relevant i din virksomhed og for din serviceafdeling.
Hvis du og din virksomhed arbejder indenfor flere overenskomstområder, skal du naturligvis orientere dig i den alle.
Husk - som i Del 1 - at skrive noter undervejs, besvare tjek-spørgsmålene, samt skrive eventuelle spørgsmål ned, så du kan afklare dem med underviserne, eller stille dem i den fysiske undervisning på modul 4.
Start med at klikke på videoen nedenfor, hvor du får en kort introduktion til denne del af e-læringsmodulet.
Rigtig god fornøjelse!
Læringsmål
Når du har gennemført denne del af Servicelederuddannelsens modul 3, dvs. set videoerne og de tilhørende slides, samt besvaret tjek-spørgsmålene, har du tilegnet dig følgende viden:
- Du ved, hvad en lokalaftale er, og kender mulighederne for at indgå lokalaftaler på el-, vvs, samt vvs- og industriområdet
- Du ved, hvilke opmærksomheder og faldgruber der kan være, når du indgår lokalaftaler, bl.a. ikke at "udvande" ledelsesretten
- Du kender reglerne for rejse- og udearbejde og de vigtigste faldgruber og opmærksomhedspunkter i disse, set fra virksomhedens synspunkt
- Du ved, hvornår du skal søge rådgivning, enten fra virksomhedens egne HR-eksperter, eller hos TEKNIQ Arbejdsgiverne
- Du er godt forberedt til det videre arbejde med overenskomstforhold på den fysiske undervisning (modul 4)