Tryk på videoen og hør Stig Høding gennemgå de rammer og regler, der gælder, når kunden eller bygherren har accepteret tilbuddet, og der skal indgås en aftale eller en kontrakt.
Tryk på videoen og hør Stig Høding gennemgå de rammer og regler, der gælder, når kunden eller bygherren har accepteret tilbuddet, og der skal indgås en aftale eller en kontrakt.
Når du laver en kontrakt, skal du kende AB.
AB står for "Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed".
AB er ikke love, men aftalesæt, hvor bygherre og entreprenør kan lave aftaler om tilføjelser, til-/fravalg eller forbehold i den enkelte opgave/sag.
AB findes i flere varianter.
F.eks. gælder AB 92 (ændres nu til AB18, mv.) ved udførelse af entrepriseopgaver for erhvervskunder, mens AB Forbruger gælder ved udførelse af opgaver for private forbrugere.
Det er naturligvis vigtigt. at du er opmærksom på disse betingelser, da de har betydning for prisen på opgaven.
Standardforbehold til AB92
Alle aktørgrupper i et byggeprojekt har deres egne forbehold, som er tilføjelser til AB.
TEKNIQ har for installationsbranchen udarbejdet et sæt standardforbehold, som sikrer at installationsvirksomhederne ikke udsættes for unødige risici, når de udfører arbejde efter AB92.
Individuelle forbehold
Udover standardforbeholdene kan du på din virksomheds vegne tage individuelle forbehold i tilbuddet, hvis du finder det nødvendigt.
Hvis du vælger at tage forbehold, skal du dog være opmærksom på, at det kan betyde at tilbuddet ikke 100% matcher kundens krav, og derfor ikke er konditionsmæssigt. Det giver en risiko for, at blive fravalgt.
Du skal derfor være meget opmærksom, når/hvis du tager forbehold i et tilbud.
Dokumenter og dokumentrækkefølge
Dokumenter
I en typisk udbudssag, som du har givet tilbud på, er der en stor samling dokumenter som er vigtige at sætte sig grundigt ind i.
Og det har stor betydning, hvor i dokumentrækkefølgen din virksomheds tilbud indgår. Hvorfor det er vigtigt, får du svar på lige om lidt.
Dokumenterne er typisk følgende:
Kontrakt
Kontrakten er aftalegrundlaget mellem bygherre og entreprenør, og er derfor naturligt en del af udbudsmaterialet.
Forhandlingsnotat
Udbudsmaterialet indeholder ofte også et forhandlingsnotat, som er et referat af mødet mellem dig/din virksomhed og hovedentreprenøren, hvor I forhandler om og aftaler, hvilke forhold der skal indgå i tilbuddet, samt afklarer evt. uklarheder.
Tilbud (med bilag)
Udbudsmaterialet indeholder også selve tilbuddet med eventuelle bilag med yderligere uddybninger, undtagelser eller forbehold.
Rettelsesblade
Udbudsmaterialet kan også indeholde rettelsesblade, som du skal være opmærksom på.
Tidsplaner, mv.
Udbudsmaterialet kan også indeholde tidsplaner, tegninger og beskrivelser
Tilføjelser eller rettelser til AB92
Endeligt kan udbudsmaterialet indeholde tilføjelser eller rettelser til AB92.
Omfanget af dette materiale kan være stort, men det er vigtigt at du sætter dig grundigt ind i det, da det kan have stor betydning for opgaven og dermed prisen.