Regeringen har udskudt forhandlingerne om en ny trepartsaftale på voksen- og efteruddannelsesområdet (VEU) til foråret 2022 og forlænget en række af de eksisterende aftaleelementer med ét år.
Samtidig er der aftalt en løsning på genopretningen af økonomien i AUB, så virksomhederne dækker underskuddet på 2,6 mia. kr. over en periode på tre år.
Regeringen har sammen med arbejdsmarkedets parter besluttet at udskyde forhandlingerne om en ny trepartsaftale til foråret 2022. Samtidig er det besluttet at forlænge enkelte elementer i den nuværende aftale (som stod til at udløbe i 2021) med ét år. Det gælder blandt andet en videreførelse af VEU-godtgørelsen på AMU-området, VEU-omstillingsfonden, hvor der kan søges midler til akademiuddannelser, samt sporskifteordningen.
Det er desuden blevet besluttet, at underskuddet i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) på 2,6 milliarder kroner, der er opstået som følge af de forhøjede løntilskud i forbindelse med lærlingepakken til virksomhederne i 2020, skal tilbagebetales af arbejdsgiverne over en treårig periode i stedet for kun ét år. TEKNIQ Arbejdsgiverne havde foretrukket, at AUB-tilbagebetalingen skulle ske over endnu flere år. Men tre år er bestemt bedre end det oprindelige foreslåede ét år, vurderer Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
– Lærlingepakken fra 2020, der i høj grad begunstigede de virksomheder, der tager lærlinge, var generelt en gevinst for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsmedlemmer, som netop tager et stort ansvar og har mange lærlinge. Af det samlede udbetalte beløb modtog TEKNIQ Arbejdsgiverne medlemsvirksomheder således en forholdsmæssig stor andel. Alt i alt betyder det, at de virksomheder der uddanner få eller ingen lærlinge også er med til at betale den ekstra regning, siger Tina Voldby.
I forhold til stigningen i AUB-bidraget de kommende tre år forventes der på positivsiden et mindre fald for virksomhederne i bidragene til Lønmodtagernes Garantifond og VEU.
TEKNIQ Arbejdsgiverne ser positivt frem til de nye trepartsforhandlinger i foråret 2022, hvor målet er at indgå en aftale der fremtids- og kvalitetssikrer et VEU-system med fokus på ny teknologi, digitalisering og grøn omstilling.
– Vi vil kæmpe for attraktive, grønne efter- og videreuddannelsesmuligheder på det tekniske område samt ikke mindst for, hvordan vi får indrettet vores efter- og videreuddannelsessystem, så vi bedst muligt sikrer en hurtig og fleksibel opkvalificering til gavn for vores virksomheder – eksempelvis i form af (korte) online-kurser og digitale undervisningsforløb, og så er målet, at det bliver billigere for virksomhederne at sende medarbejderne på efteruddannelse på videregående niveau fx akademiuddannelser, siger Tina Voldby.