Læs her om de seneste ændringer i sygedagpengeloven og barselsloven, der giver mulighed for sygedagpengerefusion og barselsdagpenge i forbindelse med covid-19.
Det drejer sig særligt om syge medarbejdere med covid-19 eller medarbejdere, der er nærkontakt til en smittet og børn op til 14 år, som hjemsendes fra skole eller institution som følge af ovennævnte forhold.
Lov om refusion af sygedagpenge er vedtaget
Folketinget har den 9. december 2021 vedtaget loven, der giver ret til refusion af sygedagpenge fra medarbejderens første fraværsdag, hvis medarbejderens fravær er begrundet med coronavirus. Loven indebærer, at den normale arbejdsgiverperiode på 30 dage i disse særlige tilfælde bliver suspenderet.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har tidligere skrevet ud om lovforslaget, der nu er vedtaget.
Loven træder i kraft den 16. december 2021, men er gældende med tilbagevirkende kraft fra den 23. november 2021 og udløber den 28. februar 2022.
Bemærk at der ikke er dækning ved sygdom med coronasymptomer, hvis corona ikke påvises ved test.
Hvornår kan man få sygedagerefusion for ”coronaramte” medarbejdere?
Virksomhederne skal være opmærksom på, at sygedagpengelovens almindelige betingelser, herunder beskæftigelseskravet, fortsat skal være opfyldt, for at der kan opnås refusion. Desuden er det en betingelse, at medarbejderen ikke kan arbejde hjemmefra.
Loven giver ret til refusion af sygedagpenge fra medarbejderens 1. fraværsdag i følgende situationer:
- Medarbejderen er smittet med covid-19, eller
- Medarbejderen er nær kontakt til en person smittet med covid-19 og er i isolation i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Det er tillige afklaret, at loven også dækker de særlige anbefalinger ved Omikron-varianten, hvor medarbejderen gik i isolation som nær kontakt til en nær kontakt efter myndighedernes anbefaling. Bemærk dog, at denne anbefaling ophørte den 7. december 2021.
Loven gælder imidlertid ikke, hvis en arbejdsgiver for eksempel sender en medarbejder hjem på grund af svigtende ordretilgang, eller hvis arbejdsgiveren vælger at sende sine medarbejdere hjem, fordi arbejdsgiveren selv mener, at der er tale om smittefare. I sådanne tilfælde skal arbejdsgiveren betale løn.
Fraværet for en medarbejder, der er symptomfri, men selv har valgt at gå i karantæne, fordi personen mener/tror, at vedkommende måske har været udsat for smitte, er heller ikke omfattet af loven.
Det er endelig en betingelse for sygedagpengerefusion, at medarbejderen ikke kan varetage sit arbejde på grund af hjemmeopholdet. Hvis medarbejderen – helt eller delvist – arbejder hjemmefra under hjemmeopholdet, vil refusionen således bortfalde helt eller delvist efter sygedagpengelovens almindelige regler.
TEKNIQ Arbejdsgiverne gør opmærksom på, at man kan anmode medarbejderen, der ifølge de ovennævnte regler skal gå i selvisolation, om på tro og love at erklære, at de følger myndighedernes anbefalinger om selvisolation. Fraværsdokumentation - Covid-19
Hvad skal betalingen være til en medarbejder, der er i isolation i overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger grundet mistanke om smitte med corona?
TEKNIQ Arbejdsgiverne får mange henvendelser om dette spørgsmål. Virksomhederne skal være opmærksomme på, at refusion efter denne lov kræver, at arbejdsgiver anmoder herom. Det er ikke endeligt afklaret i praksis, hvad virksomheden skal betale til en medarbejder, der er nær kontakt, og som er i isolation i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Virksomhederne kan søge vejledning herom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Overenskomster og Jura.
Hvordan søges der om dagpengerefusion?
Refusionen udbetales efter de almindelige regler i sygedagpengeloven.
Arbejdsgiveren skal anvende det almindelige indberetningssystem Nemrefusion i forbindelse med anmodning om refusion for covid-19, så sagerne kan blive oprettet automatisk i kommunerne.
Arbejdsgiveren skal ved anmodningen om refusion fra første dag angive ”anden årsag” og med fritekst angive, at årsagen er ”covid-19-smitte” eller ”covid-19 nær kontakt isolation”. På denne måde vil det digitale flow kunne gennemføres i disse sager. Medarbejderen vil modtage et underretningsbrev om arbejdsgiverens anmodning, hvoraf oplysningerne afgivet af arbejdsgiveren vil fremgå.
Det betyder, at sygedagpengelovens almindelige regler om anmeldelse af refusionskrav også er gældende, når det gælder ordningen om refusion til en arbejdsgiver, hvis lønmodtagerens fravær skyldes covid-19.
Dagpenge efter barselsloven hvis børn hjemsendes fra skolen på grund af corona?
Også ændringerne til Barselsloven er vedtaget. Det betyder, at:
Forældre får ret til dagpenge efter barselsloven, når de bliver hjemme for at passe deres børn under 14 år:
- hvis barnet er konstateret smittet med covid-19
- eller hvis barnet er hjemsendt som følge af ét eller flere konkrete covid-19 smittetilfælde i dagtilbuddet, skolen eller institutionen m.v.
Der kan udbetales barselsdagpenge for sammenlagt op til 10 fraværsdage for det enkelte barn.
Det gælder både lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. I modsætning til den tidligere ordning er det ikke en betingelse for at kunne få dagpenge efter barselsloven, at forældrene bruger evt. ”barnets sygedage”, hvis barnet er smittet med covid-19, og/eller eventuelt omsorgsdage.
Det ændrer dog ikke på, at det vil være muligt at afholde barnets første sygedag, hvis overenskomsten giver mulighed for det. Det er dog fortsat en betingelse for ret til barselsdagpenge, at ingen af forældrene har mulighed for hjemmearbejde eller afspadsering, som de kan bruge til pasning af barnet, og at der ikke udbetales løn for samme dag eller holdes ferie.
Hvis en medarbejder ønsker at benytte sig af muligheden for barselsdagpenge, skal virksomheden indberette dette til virk.dk
Pasningsproblemer som følge af lukning af skoler mv. fra den 15. december – hvordan håndteres det?
Regeringen og støttepartiernes beslutning om at folkeskoler mv. lukkes fra den 15. december 2021 til den 4. januar 2022 er ikke omfattet af ovenstående lovgivning.
Beslutningen om at lukke skoler mv. kan skabe udfordringer for mange medarbejdere i forhold til pasning af børn. TEKNIQ Arbejdsgiverne opfordrer til, at man finder løsninger, men udgangspunktet er, at medarbejderen skal møde på arbejde, og at medarbejderne derfor må bruge ferie, feriefridage eller afspadsering, hvis de ikke kan arbejde hjemmefra.
-
Corona
-
Barsel