Arbejdsfordelingsordning, som gør det muligt for virksomheder at undgå afskedigelser ved at fordele arbejdet mellem medarbejderne, bliver forlænget. Det betyder, at virksomhederne kan anvende ordningen i alle 12 måneder i 2021 – uanset om de har benyttet ordningen i 2020.
Regeringen og arbejdsmarkedets parter er netop blevet enige om at forlænge den midlertidige arbejdsfordelingsordning: Arbejdsfordeling af en nedsættelse af arbejdstiden i tidsbegrænset periode. På den måde kan medarbejderne dele det arbejde, der er, mens de i den resterende tid uddanner de sig eller er hjemme på dagpenge.
Udover forlængelsen bliver ordningen også mere fleksibel og enkel at administrere for a-kasserne.
Aftalen indeholder blandt andet følgende elementer:
- Det bliver muligt under visse betingelser at indkalde afløsere til pludseligt opstået arbejde.
- For funktionærer skal ledighed i forbindelse med en midlertidig arbejdsfordeling placeres i hele dage, medmindre andet aftales på virksomheden/i afdelingen.
- For ikke-funktionærer kan ledighed i forbindelse med en midlertidig arbejdsfordeling placeres i timer – dog således at evt. regler i overenskomster om daglig mindstearbejdstid respekteres. Det gælder dog ikke evt. regler om mindstearbejdstid ved tilkald, medmindre medarbejdere på arbejdsfordeling bliver tilkaldt ved uforudset merarbejde.
- Det kræver mindst to medarbejdere at etablere en midlertidig arbejdsfordeling i en virksomhed, afdeling eller produktionsenhed.
- Opsagte medarbejdere kan pålægges fortsat at arbejde i en virksomhed, afdeling eller produktionsenhed, der er omfattet af en midlertidig arbejdsfordeling, hvis deres arbejdstid nedsættes svarende til arbejdsfordelingen, og hvis de modtager fuld løn.
De øvrige elementer og betingelser i ordningen vil snarest fremgå af TEKNIQ Arbejdsgivernes coronaside om arbejdsfordeling.
For yderligere oplysninger kontakt TEKNIQ Arbejdsgiverne på telefon 43 43 60 00.