Regeringen opfordrede i går aftes alle private arbejdsgivere til at sikre, at flest muligt arbejder hjemmefra, afspadserer eller afholder ferie under iagttagelse af opretholdelse af kontraktmæssige forpligtelser, f.eks. eksport, og leverancer.
Desuden opfordres der til, at der alene afholdes fysiske møder, hvis det er absolut nødvendigt, og at der tages øvrige relevante tiltag for at sikre hensigtsmæssig adfærd på arbejdspladsen. Det forudsættes, at der sikres opretholdelse af den nødvendige forsyningsvirksomhed, herunder f.eks. fødevareforsyningen, dagligvaremarkedet, apotekervæsen, energi, vand, affaldshåndtering, tele- og IT-infrastruktur, finansielle infrastruktur med videre.
TEKNIQ Arbejdsgiverne anbefaler: Virksomhederne skal naturligvis håndtere de opgaver, som kunderne efterspørger, men man skal gøre alt, hvad man kan for at sikre, at medarbejderne ikke udsættes for smitte, for eksempel ved at have spurgt ind til dette i forbindelse med bookning af opgaven
Medmindre en medarbejder er konstateret syg eller karantæneramt, er han forpligtet til at møde på arbejde. Hvis han ikke gør det, er det en ulovlig udeblivelse, som medfører, at han ikke har krav på løn.
Det kan være svært for virksomheder og medarbejdere at overskue situationen og konsekvenserne af ens beslutninger. Derfor opfordres virksomhederne til at tage en dialog med medarbejderne om, hvordan de skal forholde sig.
Konklusionen er dog, at virksomhederne kan kræve, at medarbejderne møder på arbejde, ikke mindst når det drejer sig om arbejde på forsyningsanlæg m.v. eller akutte opgaver, hvor store værdier står på spil.
Læs også:
Hvis virksomheden må indstille driften pga. coronavirussen?
Hvad betyder lukning af erhvervsskolerne for virksomhederne?