Med en aldrende arbejdsstyrke bliver det afgørende for virksomheder at tilpasse sig og skabe et inkluderende arbejdsmiljø for alle aldersgrupper. Derfor opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne medlemmerne til at udarbejde en seniorpolitik, der kan hjælpe seniorer med at tage stilling til deres fremtidige arbejdsliv.
Tekst: Mathieu Levassor
På mange arbejdspladser sidder der ældre medarbejdere tæt på pensionsalderen. De værdsætter deres arbejde og fællesskabet på arbejdspladsen, og mange af deres kollegaer ser deres viden som givende. På den anden side af bordet sidder der virksomhedsejere, som anerkender seniorernes erfaring og håber, at de forbliver aktive på arbejdsmarkedet nogle år endnu.
Med en velovervejet seniorpolitik kan man imødekomme både virksomhedens og medarbejdernes behov og sikre en klar forventningsafstemning. En god seniorpolitik kan for eksempel indeholde:
- Virksomhedens holdning til hele arbejdslivet.
- Medarbejderens roller og ansvar.
- Initiativ til seniorsamtaler om medarbejderens ansvar, herunder nødvendigheden af at give afkald på indflydelse.
- Beskrivelse af hvordan nedsat tid påvirker løn og pension, inklusive indbetalinger efter pensionsalderen.
- Tilrettelæggelse af arbejde med nedsat tid (fleksibel tid).
- Kriterier for hvornår man er omfattet af seniorpolitikken, baseret på alder og anciennitet.
- Planlægning af samtaler og seniorplaner med lederen.
- Overdragelse af viden for at sikre at medarbejderes viden forbliver i virksomheden.
Politikken bør også indeholde en tjekliste for ledere med emner og spørgsmål til seniorsamtaler. Eksempler på spørgsmål kan være:
- Hvordan man tager fat i medarbejderen og tager snakken, hvis denne ikke kan "løfte" så meget som tidligere.
- Hvilke typer opgaver der skal løses fremadrettet, herunder aflastning af eksisterende opgaver.
- Om medarbejderen har gjort sig tanker om, hvordan senior-arbejdslivet kan foregå.
- Behov for omskoling eller opkvalificering.
En vigtig del af seniorpolitikken er vidensdeling, som sikrer, at værdifuld erfaring og ekspertise forbliver inden for virksomheden, selv når ældre medarbejdere trapper ned.
TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger betydningen af at inddrage medarbejdernes stemmer i udformningen af seniorpolitikken, så den afspejler virkelighedens behov og bidrager til et positivt og støttende arbejdsmiljø for alle aldre. Ved at implementere en seniorpolitik fremstår virksomheden som en attraktiv arbejdsplads med en stærk konkurrenceevne.