Elektrikerne er blandt de faggrupper, som ønsker at blive allerlængst på arbejdsmarkedet, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Gert Svenstrup er en af dem, der trækker gennemsnittet op. Han nærmer sig 70, men pensionen ligger langt ude i fremtiden.
Tekst: Lasse Andersen og Mads Hagemann
Hvornår har du tænkt dig at trække stikket og gå på pension? Det har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø spurgt en lang række faggrupper om som et led i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv.
Og elektrikerne klemmer sig ind i top-10 over de faggrupper, der forventer at gå seneste på pension, i selskab med blandt andet læger, psykologer og journalister.
For elektrikerne er den gennemsnitlige forventede tilbagetrækningsalder 67,6 år. For undervisere og forskere på universiteter, som topper listen, er tallet 69 år, mens politi- og fængselsbetjente, helt i bunden af listen, forventer at trække sig fra arbejdsmarkedet i en alder af 64,5 år.
Teknologi spiller ind
Lars L. Andersen, der er professor på Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, mener, at flere faktorer spiller ind, når man skal forklare, hvorfor et fag som elektrikerfaget ligger højt på listen over forventet tilbagetrækningsalder.
– Elektrikerfaget har været igennem en stor teknologisk udvikling, der gør, at det er mindre hårdt end for 30-40 år siden. Det kan være en væsentlig faktor. Det kan også betyde noget, at det er et fag, hvor der er mulighed for personlig udvikling og nye spændende opgaver i en sen alder. Vi ved, at det generelt betyder meget for ældre medarbejderes lyst til at blive længere, siger han til TEKNIQ Arbejdsgivernes nyhedsbrev.
Gert går ikke fra foreløbigt
En af dem, der har lyst til at blive længere, er Gert Svenstrup, der arbejder som elektriker for AB-Elco, hvor han servicerer togstationer på Sjælland samt Lolland og Falster.
- Jeg kan godt lide at gå på arbejde. Jeg interesserer mig for mit arbejdsområde og for kontakten med kunderne, så det giver mig ekstra energi hver dag, når jeg møder op på banen og kan gøre det, jeg er god til, siger Gert Svenstrup.
Han har stadig meget at bidrage med, selvom, eller måske faktisk fordi, han i år kan fejre sin 70-årige fødselsdag. Han har i hvert fald en del erfaring at trække på, både når det gælder arbejdet med at servicere togstationer, men også internt i AB-Elco, hvor han i sin tid var den første medarbejder, der blev ansat.
- Det er klart, at min erfaring er en kæmpe fordel. Jeg kan huske stort set alt, hvad jeg har lavet. Men det bliver heller aldrig kedeligt, for banen står ikke stille, og det gør jeg heller ikke, siger Gert Svenstrup.
Overvejer nedsat tid
I takt med at årene er tikket ind på kontoen, overlader han de hårdeste fysiske strabadser til sine yngre kollegaer, men det er nu ikke fordi, han ikke længere kan holde til det, tværtimod holder han sig stadig i gang i hans fritid, hvor han er aktiv i hjemmeværnet. Netop tiden til at dyrke fritidsinteresser mere, er det, der gør, at Gert Svenstrup på sigt kunne forestille sig at gå ned i tid. En mulighed alle AB-Elcos medarbejdere har, hvis de ønsker det.
- Når jeg er klar til det, så går jeg nok ned til på en firedages arbejdsuge, så jeg kan passe mine andre, interesserer – blandt andet mit engagement i hjemmeværnet. Men det er ikke noget, der sker lige foreløbigt, for jeg er frisk og kan godt lide at være i gang, siger Gert Svenstrup.
Om Gert Svenstrup ender med at gøre som sin far og arbejde til han bliver 86 er stadig uvist. Men som det er nu, nyder han følelsen at gå på arbejde, og er klar til at gøre det flere år fremadrettet.