Når arbejdsgiver skal ansætte nye medarbejdere i virksomheden, er det klare udgangspunkt, at der ikke må forskelsbehandles på grund af køn. Det betyder, at man ikke må til- eller fravælge en medarbejder på grund af vedkommendes køn.
Efter ligebehandlingsloven må der ved annoncering efter medarbejdere ikke angives, at personer af et bestemt køn foretrækkes. I Bekendtgørelse om initiativer til fremme af ligestilling § 3 findes dog en undtagelse hertil. Det følger nemlig af bekendtgørelsen, at det uanset den førnævnte regel, er tilladt i annoncer at opfordre det underrepræsenterede køn til at søge ansættelse. Det antages, at der er tale om underrepræsentation, når det ene køn udgør under halvdelen af ansatte opgjort i hver gruppe/afdeling for sig.
Det er en forudsætning, at alle ansøgere har en almindelig adgang til at søge, ligesom det skal fremgå af annoncen, at det underrepræsenterede køn ikke ved ansættelse har en fortrinsstilling.
Vi anbefaler, at I benytter følgende standardformulering:
”Vi opfordrer alle til at søge stillingen, herunder kvinder, der ønsker at prøve kræfter med spændende udfordringer. Vi gør i den forbindelse opmærksom på, at kvinder ikke har en særlig fortrinsret ved ansættelse, men at virksomheden ansætter den bedst egnede til stillingen.”
Råd til hvordan I skriver kønsneutrale jobopslag
Et af de værktøjer, som I kan bruge som virksomhed, når I ønsker at rekruttere flere kvinder, er kønsneutrale jobopslag. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan jobopslaget og rekrutteringsprocessen kan påvirke kvindelige kandidaters interesse og tiltrækning til stillingen.
Det kan være en god idé at undgå formuleringer eller krav i jobopslaget, som kan virke ekskluderende for kvinder. For eksempel kan ord som "hårdtarbejdende" eller "aggressiv" sende et signal om, at stillingen er bedst egnet til mænd, mens ord som "nærværende" eller "teamplayer" kan appellere mere til kvinder. Sørg derfor for at bruge et så neutralt sprog som muligt. Som en hjælp til dette har vi samlet seks gode råd, som I kan læse herunder.
6 gode råd til at skrive et jobopslag med en neutral tone:
-
1Lav stillingsbetegnelsen neutral
Brug spørgsmål eller dit firmas navn i overskriften for at undgå kønsbestemte betegnelser, fx: "Vil du gøre en forskel i den grønne omstilling? Bliv GRØN EL & VVS's nye lærling."
-
2Tjek tonen
Gennemgå ordene i jobopslaget og overvej, om de har en bestemt tone. Erstat maskulint/feminint ladede ord med neutrale alternativer.
En øvelse er at tænke over, hvilke billeder der dukker op i dit hoved, når du hører visse ord. For eksempel ordet 'handlekraftig'. Hvilken type tænker du på? Måske tænker du på en mandlig leder, der træffer beslutninger og tager ansvar. Men hvis du bruger ordet ’effektiv’ i stedet, har det stadig en positiv kvalitet, men det kan også beskrive en medarbejder, der er god til at nå sine opgaver på en organiseret og systematisk måde.
-
3Vælg de vigtigste kriterier ud
Overvej om alle ønskede kompetencer er vigtige at nævne i jobopslaget. Det er blevet bevist, at kvindelige kandidater har tendens til kun at søge jobs, hvor de opfylder alle eller næsten alle kriterierne. Dette er ikke glædende for mænd i samme omfang.
-
4Vær rummelig
Beskriv atmosfæren på arbejdspladsen uden at ekskludere nogen bestemt gruppe. Undgå at skrive noget, som kan få en bestemt gruppe til at føle sig udeladt.
Et eksempel på en inkluderende tekst er: "Vores virksomhed vægter diversitet og forskellighed meget højt, da vi ved, hvor vigtigt et grundlag det er for et godt samarbejdsmiljø."
-
5Favn bredt
Vær opmærksom på hvilke typer mennesker du portrætterer i billedet til stillingsopslaget. Ansøgeren skal kunne spejle sig i billedet for at kunne se sig selv i virksomheden, hvorfor det er vigtigt at repræsentere så meget af befolkningen som muligt. Som minimum både mænd og kvinder.
-
6Få feedback
Få feedback fra andre for at sikre, at du bruger et neutralt sprog i jobopslaget. Spørg den person der giver feedback om, hvordan du kan udskifte kønsbestemte eller ekskluderende ord.
Som medlem hos TEKNIQ Arbejdsgiverne har du mulighed for at få feedback fra os. Du skal blot sende dit jobopslag til Andreas Lundberg Petersen på mail alp@tekniq.dk, hvorefter du vil få svar inden for 1-2 hverdage.