El-installatøruddannelsen er en kort, videregående teknisk uddannelse, der gennemføres på et erhvervsakademi. Uddannelsen tager to år og fører til, at du kan opnå el-autorisation, da du i undervisningen bliver klædt på til at gennemføre Sikkerhedsstyrelsens el-autorisationsprøve.
Undervisningen er gratis, dog skal man regne med udgifter til bøger. Der kan desuden søges om SU under uddannelsen.
For at blive optaget på uddannelsen skal du have:
- En erhvervsuddannelse som elektriker eller en erhvervsuddannelse inden for automatik og proces eller i elektronik og svagstrøm eller
- En anden relevant erhvervsuddannelse samt matematik på niveau C.
Den studerende lærer selvstændigt at kunne projektere, installere og varetage driften af systemer inden for stærkstrømsteknik. Den uddannede skal kunne integrere viden om tekniske, organisatoriske, økonomiske og miljømæssige forhold med metodiske overvejelser i forbindelse med projektering, dimensionering, installation og drift af systemer inden for stærkstrømsteknik.
Den uddannede skal kunne vurdere og anvende tidssvarende teknologier og metoder og kunne tilegne sig ny viden inden for området samt tilgrænsende områder.
Uddannelsen indeholder følgende obligatoriske emneområder
- Alment - herunder sproglig kommunikation, teknisk dokumentation, matematik og fysik, informationsteknik samt laboratorie- og måleteknik.
- Virksomheden - herunder erhvervsmæssigt køb og salg, økonomi, organisation, projektledelse, jura, miljø og sikkerhed, kvalitet samt virksomhedsteknik.
- Ét bundet valgemne inden for teknologi i stærkstrøm.
Desuden indeholder uddannelsen
- Et valgfrit specialeforløb, der giver mulighed for at fordybe sig i specifikke emner inden for stærkstrøm.
- Et afsluttende eksamensprojekt, hvor den studerende på analytisk og metodisk grundlag skal dokumentere evnen til at bearbejde en kompleks og praksisnær problemstilling i relation til en konkret opgave inden for emneområdet teknologi.
Praktik
Som led i uddannelsen skal den studerende ud i op til 3 måneders praktik i en virksomhed - som regel sker praktikken i løbet af 4. semester. Praktikken for den studerende kan sidestilles med et fuldtidsjob, men den studerende skal ikke have løn under praktikopholdet, hvor den studerende fortsat modtager SU.
Mere information
Man kan få mere at vide om uddannelsen ved at henvende sig til det nærmeste erhvervsakademi, som er godkendt til uddannelsen. Du kan se en oversigt over godkendte akademier og læse mere om uddannelsen på UddannelsesGuiden.
Videreuddannelse
Elinstallatøren kan videreuddanne sig til diplomingeniør, maskinmester m.v.
Efteruddannelse
El-installatører kan deltage på el-branchens efteruddannelseskurser og tage relevante akademimoduler på erhvervsakademierne. Bl.a. udvikler og afholder TEKNIQ Arbejdsgiverne kurser for organisationens medlemmer.
Jobbet som elinstallatør
El-installatøren beskæftiges blandt andet med arbejde inden for elektriske installationer og forsyningsnet, procesinstrumentering og styrings- og reguleringsteknik. El-installatørens arbejdsopgaver er fx planlægning, projektering, dimensionering samt opsætning og vedligeholdelse af anlæg og installationer inden for stærkstrøm.
El-installatøren har et bredt arbejdsfelt, bl.a. indenfor hele den grønne omstilling af det danske samfund, og kan arbejde i f.eks. installatørvirksomheder, industrivirksomheder og rådgivende ingeniørfirmaer.
Som installatør kan man arbejde som tekniker i virksomheder eller søge autorisation som el-installatør. Mange benytter en autorisation som grundlag for at etablere egen virksomhed inden for elbranchen.
El-installatørens styrke er en håndværksmæssig kunnen kombineret med en teknisk uddannelse.