Læs om censorernes opgaver på vvs-energiuddannelsen, om de regionale censorkorps, og hvordan du kan blive censor.
Ønsker du at blive censor, skal du henvende dig til TEKNIQ Arbejdsgivernes uddannelsesafdeling.
For at kunne udpeges som censor kræves det, at du er virksomhedsejer, eller er en del af ledelsen i en virksomhed, der er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne. Desuden skal du være aktiv i uddannelsen af lærlinge, og have en god indsigt i vvs-energilærlingeuddannelsens faglige og tekniske indhold.
En censors opgave
En censors opgaver er at:
- Vurdere lærlingenes faglige standpunkt i forhold til målene i bekendtgørelsen og vejledningen og i forhold til det niveau, som faget kræver.
- Vejlede lærlingen/skolen om, hvordan eleven bedst støttes, hvis eksamen viser manglende viden eller færdigheder.
- Fungere som kvalitetssikring af vvs-energiuddannelsernes teoretiske og praktiske del.
- Medvirke til - i samarbejde med erhvervsskolen - at kvaliteten i uddannelserne opretholdes og matcher udviklingen inden for branchen.
De regionale censorkorps
Under TEKNIQ Arbejdsgiverne er der etableret tre regionale censorkorps på vvs-energiuddannelsen. Det enkelte korps dækker 3-4 skoler, og der tages hensyn til volumen af lærlinge og dermed antallet af prøver, samt at transporten ikke bliver for lang.
De regionale censorkorps dækker de 3 specialer:
- Vvs-installationstekniker
- Vvs-energispecialist
- Vvs- og blikkenslager
De tre regionale censorkorps er:
- Region Hovedstaden og Sjælland
TEC, Gladsaxe
Erhvervsskolen Nordsjælland, Hillerød
Roskilde Tekniske Skole, Roskilde
EUC-Sjælland, Næstved (GF2 Køge og GF2 i Slagelse udbudt af ZBC)
CELF (Samarbejde med Campus Bornholm)
- Region Syddanmark
SDE, Odense
Hansenberg, Kolding
EUC Syd, Aabenraa
EUC Vest, Esbjerg
- Region Midt/Nordjylland
Herningsholm Erhvervsskole, Herning
Mercantec, Viborg
Aarhus Tech, Aarhus (GF2 i Horsens på Learnmark)
TECHCOLLEGE, Aalborg
Herudover er der etableret et landsdækkende censorkorps for ventilationstekniker specialet.
Ventilationsspecialet udbydes pt. på to skoler, nemlig på Roskilde Tekniske Skole og på TECHCOLLEGE, Aalborg. Her er etableret et landsdækkende censorkorps, sådan at censorerne kan dække grundforløb og svendeprøver på skolerne.
Det er alene TEKNIQ Arbejdsgiverne, som har et regionalt censorkorps, for at bidrage til ensartet bedømmelse uanset skole. Blik og Rørarbejderforbundet udpeger censorer lokalt.
Grundforløb
Der udpeges en censor til at bedømme grundforløbet på alle specialer.
Svendeprøver
Til en svendeprøve udpeges to censorer, der sammen med underviseren bedømmer elevernes præstationer ved svendeprøven. Valget af censorer sker ud fra flere kriterier. Blandt andet skal censorerne organisatorisk repræsentere henholdsvis arbejdsgiversiden og arbejdstagersiden i Det Faglige Udvalg. Censorerne bedømmer svendeprøver på H3 (Vvs’er) og H4 (Vvs- og energispecialist, Vvs- og blikkenslager samt Ventilationstekniker).
Censorvejledning
Det faglige udvalg for vvs-energiuddannelsen har udarbejdet en censorvejledning, der indeholder gode råd til, hvordan du bedst udfører dit job som censor.
Censorvejledningen indeholder blandt andet bedømmelsesskemaer, procedurer for afsluttende prøve i vvs-energiuddannelsen samt formularer fra vvs-branchens uddannelsessekretariat.