En smed er specialist i fremstilling, reparation og vedligeholdelse af produkter i stål og metal.
Erhvervsuddannelsen til smed har som overordnet formål, at eleverne gennem skoleundervisning og praktik opnår viden og færdigheder inden for følgende områder:
- Fremstillings-, reparations- og vedligeholdelsesopgaver.
- Manuel og maskinel bearbejdning af metaller og plast.
- Kvalitetsmåling og dokumentation i forbindelse med typiske arbejdsopgaver inden for faget.
- Efterbehandling af metaller i fremstillings- og reparationsforløb.
- Faglig kommunikation med kunder, kollegaer og eksterne leverandører.
Eleven skal nå de uddannelsesmål, der er fastsat for det trin eller speciale, som eleven har valgt. Uddannelsen kan afsluttes med følgende specialer: Klejnsmed, smed - rustfast, smed - maritim og svejser.
Uddannelsen kan også gennemføres som EUX-forløb på specialerne klejnsmed, smed - rustfast, og smed - maritim. Læs mere her
Om uddannelsen på ug.dk
Hvordan er uddannelsen bygget op
Læs mere om specialiseringerne herunder:
Klejnsmeden svejser og monterer dele til færdige elementer. Samt programmerer og udfører kvalitetskontrol på halv- og helautomatiske bearbejdningscentre. Klejnsmeden udarbejder store og mindre konstruktioner af profiler- og stålplader. Det kan være alt fra brandtrapper, stiger og låse til pengeskabe, maskindele og kraner.
Den rustfaste smed har særlige kompetencer til at bearbejde og anvende aluminium og rustfrit stål i forbindelse med konstruktionsopgaver. Den rustfaste smed bearbejder rustfrit stål og aluminium ved fx klipning, skæring og bukning, ligesom smeden behersker svejseprocesser og efterbearbejdning i de to materialer.
Den maritime smed arbejder med bygning og reparation af skibe og stålkonstruktioner. Det er ofte store konstruktioner i sværgods, primært beskæftiger den maritime smed sig med at skære, svejse og montere dele til skibe. Den maritime smed producerer og reparerer skibe ved hjælp af arbejdstegninger.
Energiteknikeren arbejder med bygning og reparation af procesanlæg og tilhørende stålkonstruktioner. Det er ofte store konstruktioner i rør og sværgods, primært beskæftiger den energiteknikeren sig med at skære, svejse, producerer og montere dele til procesanlæg, herunder PtX anlæg.
Bliv godkendt som lærested
Se hvilke skoler der udbyder uddannelsen
Svejseren og monterer dele til færdige elementer, programmerer og udfører kvalitetskontrol på halv- og helautomatiske svejserobotter. Svejseren laver specielle svejsninger tilskærer og sammenføjer alle former for stål. Svejseren har et certifikat, som giver tilladelse til at svejse på komplicerede opgaver med særlige krav til fx belastning og tryk.