El-termografering er en effektiv metode til at forebygge utilsigtede strømafbrydelser og følgeskader på el-tavler og -installationer.
Hovedparten af de elinstallationsvirksomheder, der er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne bruger termografering til eftersyn og slutkontrol af udførelsen af elektriske installationer.
De fejl, der identificeres, er for det meste dårlige forbindelser, overbelastninger, ubalance i strømforbruget, fejldimensionering og defekt materiel. Fejl, som kan medføre brand, strømafbrydelser og uplanlagte driftsstop i produktionen.
Termografering, som forebyggende vedligehold, bør finde sted med faste intervaller, hvor intervallerne er bestemt af installationens belastningsprofil omfattende høj belastning og driftstider, virksomhedstyper og det miljø, som installationer og tavler befinder sig i.
Intervaller bør fastlægges til mellem ét år og fem år. Herved sikres, at potentielle fremtidige fejlforhold tidligt identificeres og kan udbedres i et planlagt afhjælpningsforløb. På den måde reduceres risikoen for brand, strømafbrydelser og uplanlagte driftsstop i produktionen.
Sikkerhedsstyrelsen oplyser på deres hjemmeside om reglerne for udførsel af termografering og hvem der kan udføre sådanne opgaver - se mere her: Termografering af eltavler er autorisationskrævende arbejde (sik.dk)
Her står blandt andet:
- El-termografering er omfattet af installationsbekendtgørelsens kapitel 7, Drift og vedligehold, Aktiviteter på eller nær ved en elektrisk installation
- Risikovurdering og termograferingen skal udføres i overensstemmelse med standarden EN 50110, Drift af elektriske installationer og anlæg
- Termografering af elektriske installationer er omfattet af lovbekendtgørelse nr. 30 om autorisation samt de bekendtgørelser, der er udstedt med hjemmel i lov om autorisation.
Vær desuden opmærksom på, at forsikringsselskabernes brancheforening ”Forsikring & Pension” anbefaler, at man anvender DBI-certificerede el-termografer. DBI-certificerede termografer har alle stor og bred erfaring med termografering, og alle deres uddannelser og kompetencer bliver løbende ajourført via kurser og erfaringsmøder.
TEKNIQ Arbejdsgiverne har i samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen udarbejdet en række videoer, der kan støtte dig i dette arbejde. Du finder videoerne her:
Termografering – hvem og hvorfor
Heri omtales bl.a. hvilke dele af termografering, der er omfattet af autorisation
Risikovurdering – termografering
Heri omtales bl.a. kravene til sagkyndige personers medvirken, kortslutningsniveauer mv. (se også separat video om Kortslutning og beskyttelse)
Kortslutning og beskyttelse
Heri diskuteres nogle af de overvejelser, man skal igennem, i forhold til at vurdere kortslutningsniveauer
Personlige værnemidler ved termografering
Heri er der gode råd til de overvejelser, man skal foretage, for at vælge de rigtige værnemidler ved termografering